dinsdag 12 juli 2011

Het parapluproject


Eén van de grappigste vormen van bibliotheekdienstverlening die ik ooit tegen kwam was in de Deense bibliotheek van Silkeborg. Naast allerlei echte digitale vernieuwing en een leuke organisatiewijze is er iets kleins dat me is bij gebleven. Deze bibliotheek leende namelijk pararplu's uit. Paraplu's? Inderdaaad.

U moet er vandaag misschien niet aan denken maar bij slecht weer zou dat toch verdraaid handig zijn. Aan de paraplu's had men een waterbestendig barcode- of RFID-labeltje gedaan. Bibliotheekleden konden daarmee de paraplu gewoon op hun eigen naam lenen. De paraplu's waren voorzien van een kleurig logo van de bibliotheek. Nu alle bibliotheken overstappen op de landelijke huisstijl is het misschien wel grappig om met al die bibliotheken ook dit soort paraplu's uit te gaan lenen. Een kleine moeite, een groot plezier.

En het lijkt me wel grappig dat wanneer het regent er plotseling heel veel mensen op straat reclame maken voor de bibliotheek.

Een snelle zoektocht op internet leverde mij zelfs een heus "Parapluproject" op. Het Parapluproject is een initiatief van de Vlaamse ZOVLA-bibliotheken. In hun factsheet over het project schrijven ze: "Onder de slogen 'Ik hou mijn boeken droog' pakken de ZOVLA-bibliotheken uit met een ludieke actie om de bibliotheek op een originele wijze in het straatbeeld te brengen en teven het eigen materiaal (boeken en andere media) te beschermen tegen regenweer." Dat lijkt wel een echt projectplan...

We zouden bijna gaan hopen op slecht weer...

Geen opmerkingen: