donderdag 21 juli 2011

Uitgevers willen niet praten met bibliotheken....


Nadat ik eergisteren meldde dat het zo slecht gaat met de boekhandels, kon ik gisteren meldden dat een grote boekhandelsketen in Amerika gaat sluiten. Tegelijkertijd kondigt Amazon aan om studieboeken op digitale wijze uit te gaan lenen.

En vandaag het bericht door Biblitoheekblad dat de uitgevers maar weer een gepsrek afzeggen om te gaan praten met biblliotheken. Dit omdat de uitgevers prioriteit geven aan hun eigen eBookplatform....

Pardon?

Ik snap deze wereld niet. Bibliotheken zijn in deze piratenwereld volgens mij één van de weinige partijen die bereid zijn om te betalen voor digitale producten. We zijn een grote afnemer van het gedrukte boek. En toch heb ik het gevoel dat we altijd weer heel dankbaar moeten zijn dat we deze producten van de uitgeverij mógen kopen.

Bas meldde gisteren al als reactie bij mij blog dat de uitgevers niet naar ons uitstralen dat wij een belangrijke partij voor ze zijn. Dat gevoel begin ik ook te krijgen.

Ik ben de draad even kwijt. Ik geloof dat ik hier iets niet vind kloppen. En daar ga ik maar eens even goed over nadenken. Dit muisje krijgt nog een staartje...

Toevoeging op vrijdag 22 juli: Inmiddels hebben de uitgevers weer aangekondigd te willen praten. Ik wens de stuurgroep eBooks veel lef en wijsheid.

4 opmerkingen:

Friso Visser zei

Binnen de verzameling 'verkoopargumenten' ligt deze vast ook al op de plank. Toch nog maar eens dus: er zijn, dacht ik, nog altijd meer bibliotheekleden dan ANWB(de allergrootste vereniging van NL)-leden. En die leden LEZEN boeken. Gekocht of geleend. Als je als uitgever je nieuwe product aan de man wilt brengen dan kun je via bibliotheken in 1x een enorme groep LEZERS bereiken. Een (extra) kans op promotie die ik als uitgever niet zou willen missen. Heb je de bibliotheekleden aan het eBook en dus aan de eReader dan kopen ze vast en zeker ook bij de eBookhandel.

Marjolein van den Bosch zei

Als ze niet willen horen, dan moeten ze maar voelen. Ooit gedacht aan verticale integratie?
Toekomst bibliotheek: ontwikkelen, vermenigvuldigen en verspreiden van informatie en die beschikbaar maken voor lezers of gebruikers.

Mark Deckers zei

@Friso Visser: Ha, leuk dat je hier weer langs komt. Tja, mij hoef je niet te overtuigen. Soms denk ik wel eens dat het niet om de argumenten gaat.
@Marjolein van den Bosch: Leuk dat je hier reageert. Goed van je! Verticale integratie gaat zeker gebeuren. De kunst zal zijn om bibliotheken daar deel van uit te laten maken. In die zin is het: eten of gegeten worden. Dan eet ik toch liever.

Bas van Houwelingen zei

Het wordt steeds duidelijker dat de vanzelfsprekende plaats die de bibliotheken innamen in het boekengebeuren aan het verdwijnen is.
Redenen daarvoor zijn: bibliotheken waren belangrijk omdat zij beschikken over veel vierkante meters die veel boeken konden bevatten en bibliotheekgebouwen waren prima punten om het uitlenen van boeken te realiseren.
Als boeken digitaal worden verdwijnen deze voordelen: je hebt niet meer ruimte nodig dan een harde schijf en de bestanden kunnen vanaf elke willekeurige computer bij de mensen thuis afgeleverd worden. Het is vanzelfsprekend dat uitgevers, gezien deze nieuwe mogelijkheden, eerst zelf eens kijken in hoeverre zij deze dienstverlening kunnen opzetten en daarmee bibliotheek én boekhandel kunnen omzeilen. Wellicht is er nog samenwerking mogelijk, maar dan wel vanuit een ondergeschikte positie.
Zelf uitgevertje gaan spelen zoals Marjolein zich voorstelt, lijkt me niet haalbaar, gezien de achterstand die wij hebben t.o.v. de reguliere uitgevers.
De verdergaande digitalisering van beeld, tekst en geluid is de grootste bedreiging voor de huidige bibliotheken. Een oplossing heb ik ook niet voor handen, maar erkenning van de ernst van het probleem lijkt me een belangrijke eerste stap. Ik zie nog teveel ontkenning van dit probleem in onze branche.