woensdag 20 juli 2011
Boekhandelsketen VS failliet en Amazon gaat boeken uitlenen
Terwijl ik net schreef over een filmpje van RTL over de dalende omzet van boekverkoop in Nederland, krijg ik een berichtje van mijn collega Ad Voortman: Borders in de VS is definitief failliet.
Borders, hoor ik u denken, kennen we die? Borders was - na Barnes & Noble - de grootste boekhandelsketen in de Verenigde Staten. Borders stond vooor de betere boekwinkel met een ruim assortiment. 400 winkels sluiten binnenkort de deuren. Het faillissement komt niet onverwacht. In februari werd dit al op diverse plaatsen aangekondigd. Toen werden al bijna 200 vestigingen gesloten. Nu gaan dus ook de overige 400 vestigingen dicht.
17.000 mensen baan kwijt
In totaal verliezen 17.000 mensen hun fulltime of parttime baan. Dat is meer dan er in zijn totaliteit in het Nederlandse bibliotheekwerk werken. In een artikel in de Independent wordt de neergang geweten aan het niet goed inspelen op de ontwikkeling van het eBook.
In de film treft u een lokale tv-zender in Arizona. Zijn tekst: "wie zag dit niet van kilometers aankomen?".
Nog geen uur later na bovenstaande nieuws zie ik een tweet voorbij komen van Jeroen van Beijnen. Hij meldt dat Amazon studieboeken gaat uitlenen. Het gaat om een fors pakket dat geschikt is voor de Kindle. Scholieren (en scholen) kunnen hiermee veel geld besparen.
En wij in Nederland?
In Nederland kondigde eerder dit jaar Selexyz al aan dat ze in slecht weer zaten. Het Centraal Boekhuis heeft Selexyz zelfs korte tijd niet geleverd omdat de betaling niet gegarandeerd was.
Opmerkelijk was ook dat grootaandeelhouder Fentener van Vlissingen vorig jaar zijn aandelenpakket Selexyz verkocht en - jawel - daar aandelen Bol.com voor terugkocht.
Wie dit soort berichten op een rijtje zet, moet toch enig gevoel voor urgentie krijgen....
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Dat zijn inderdaad sombere berichten voor de bibliotheekbranche. Het gevoel van urgentie is er hier en daar wel, maar de oplossing hoe we bijv. eBooks het beste beschikbaar kunnen stellen aan onze klanten is er helaas nog niet. Ik ben bang dat de uitgeverswereld ons niet krachtig en belangrijk genoeg vindt om serieus met de bibliotheekbranche te onderhandelen over deze kwestie.
Had Borders het verkeerde retailconcept ;-)?
Overigens hebben we in Nederland al www.yindo.nl die zich "Jouw digitale bibliotheek" noemt: http://www.yindo.nl/
Meer hierover stond op de site van de Informatie Professional:
http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/7850.html
en
http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/8666-meulenhoff-biedt-ebooks-aan-bij-yindo.html
@Bas: Dank weer voor je reactie. Op die eBooks en de uitgevers komt ik vast nog terug. Ik begin ook wel heel erg ongeduldig te worden.
@Wim Keizer: Wat betreft winkelconcepten wordt het steeds duidelijker dat winkels die alléén op het fysieke mikken het niet meer redden. Tweedehands boekhandeltjes wisten dat allang. Maar ook winkeleketens als Mediadmarkt zullen op lange termijn alleen overleven met een dubbelstrategie: fysiek en online. En misschien zelfs alleen online. Fysiek is straks alleen nog mogelijk als we ook digitaal doen. En uiteraard kende we Yindo al en dat gaf de contouren al aan. Het wachten is op grote partijen met diepe zakken en dan kon het wel eens hard gaan.
asdfd
Een reactie posten