maandag 4 juli 2011

Een nieuwe uitdaging: adviseren bij Bibliotheek.nl

The Planet Data Center

Vandaag ben ik begonnen aan een nieuwe uitdaging. De komende maanden ga ik Bibliotheek.nl een paar dagen per week adviseren in hun beleid. Ik kan niet helemaal zeggen wat mijn opdracht wordt maar in ieder geval ga ik mee vorm geven aan het jaarplan voor 2012. Ik schuif mee aan in het MT van Bibliotheek.nl en mag me eigenlijk overal mee bemoeien. Dat zijn zo ongeveer de spelregels.

Geen makkelijke opdracht
En laten we wel wezen: Bibliotheek.nl heeft geen makkelijke opdracht. Ze moet vormgeven aan een nieuwe landelijke ICT-infrastructuur. De bestaande infrastructuur laat zich kenschetsen als een historisch gegroeide spaghetti. Overal staan verschillende systemen die in verschillende mate en op verschillende manieren aan elkaar gekoppeld zijn. De omgeving is continue in beweging. Er is geen maand waarin er niet een bibliotheek is die zijn systeem vernieuwd.

Visie
Helder is dat er in de branche een groot draagvlak is voor de visie van bibliotheek.nl. Niemand zit er immers op te wachten dat we user generated content op 160 verschillende manieren gaan vormgeven. De meeste bibliotheken vinden ook dat 60 loklale en provinciale catalogi wel wat veel is. En ja, de meeste bibliotheken snappen ook dat er één open index moet zijn voor alle digitale bronnen voor alle bibliotheken.

Uitvoering
Maar hoé we dat met elkaar gaan doen is een heel ander verhaal. Wie neemt wanneer afscheid van welk systeem? En hoe weet ik dan dat dat landelijke verhaal wel klaar is? En wie garandeert mij dat ik er in functionaliteit niet op achteruit ga? En wat gaat het mij opleveren als ik dit allemaal ga doen? Krijg ik meer uitleningen, meer digitaal bezoek? En hoe weet ik dat zo zeker?

Bibliotheek.nl is bezig met een ambitieus traject. En traject met best wat risico’s. En dan is het makkelijk om meer even aan de kant te gaan staan en even te wachten om te kijken wat er gebeurt. En als iedereen zo handelt, gaat het niet werken.

Samenspel van alle partijen
Bibliotheek.nl heeft de dure plicht om met voldoende tempo de eerste producten op te leveren en dit stapsgewijs uit te bouwen. Bibliotheken hebben een verantwoordelijk om het samenspel goed op gang te brengen. Stap voor stap zullen bibliotheken onderdelen van hun infrastructuur gaan onderbrengen bij Bibliotheek.nl.

De crux de komende jaren zal zijn om de juiste nieuwe functionaliteit op te leveren en oude infrastructuur uit te faseren. De stichting PSO’s is in gesprek met Bibliotheek.nl om gezamenlijk het landelijk beheer in te vullen. En dat wordt inderdaad nodig. Wat we vroeger op lokaal en provinciaal beheerden, zal stapsgewijs een landelijke functionaliteit worden.

Tot slot pompt het ministerie een goede aanjaagsubsidie de sector in om aan te sluiten. Vorig jaar drie miljoen en dit jaar vier miljoen. Samen zeven miljoen. Daarbij komt dat ze de komende jaren de 20 miljoen innovatiesubsidie overeind houden.

Een traject met enorme risico’s. Een traject dat moet slagen. Er staat voor zowel de landelijke partijen, als de PSO’s en de lokale bibliotheken veel op het spel. Het is alle hens aan dek en daarom doe ik mee.

10 opmerkingen:

Jouke zei

Mooi man!
Heb altijd wel gedacht "die Mark die komt er wel" :-).

catwoman zei

Gefeliciteerd en veel succes!

Bas van Houwelingen zei

Gefeliciteerd met je nieuwe klus. Zo gauw mogelijk met elkaar het pad inslaan naar dé Nederlandse Bibliotheek. En wat mij betreft: als je nog een pilot bibliotheek zoekt voor landelijke experimenten, Bibliotheek Noordwest Veluwe staat te trappelen.

Unknown zei

Mark, proficiat!

Unknown zei

+1!

Karin Barth zei

Super Mark, gefeliciteerd! Ik heb meteen meer vertrouwen in de landelijke ontwikkelingen.

Unknown zei

Gefeliciteerd!

Mark Deckers zei

@allen: bedankt! We gaan er wat moois van maken.

maribere zei

Mooie uitdaging. Is jou wel toevertrouwd. Succes Marion

Mark Deckers zei

@maribere: Bedankt!