De bibliotheek zonder subsidie
Kan een bibliotheek zonder subsidie? Dat was het uitgangspunt van Türkan Dag en Jacqueline Krans, twee studentes in het innovatielab. Ze hebben vijf concepten uitgewerkt die ze min of meer haalbaar achten. Vandaag hebben ze die concepten gepresenteerd aan directies van bibliotheken in Overijssel. Deze presentatie geven we hier graag aan u door. View more presentations from Jacqueline Krans
Het zijn vijf creatieve concepten. Een ultieme oplossing bestaat er niet maar het zijn wel vijf concepten die richting geven. Ik zal de vijf concepten kort toelichten.
Concept 1: Library-in-shop
Wie in de V&D is, kan verschillende shops-in-a-shop aantreffen. Waarom zouden we dit ook niet met biblitoheken doen. De muziekcollectie brengen we onder in een muziekzaak. De literatuur bij een boekenzaak. Het bibliotheekbezoek verplaatst zich naar de winkels. Dat is de winst voor de winkel. De tegenprestatie is dat zij de bibliotheek er bij krijgen. De bibliotheek verkoopt of verhuurd haar bestaande vastgoed en heeft hiermee een buffer om deze functie nog jaren te onderhouden.
Concept 2: Gepsonsorde bibliotheek
In het buitenland zijn verschillende bibliotheken bekend die volledig met sponsorgelden worden gerund. De bibliotheek wordt een goed doel. Dan moet de bibliotheek zich ook als zodanig gaan presenteren: een goed doel die zich inzet voor een betere samenleving. Er kunnen grote en kleine donoren gezocht worden. En uiteraard kun je vrijwilliger worden bij dit goede doel.
Concept 3: Bibliotheek.com
In dit concept stoppen we met fysieke vestigingen. Alles gaat via internet. Het vastgoed van bibliotheken wordt deels verkocht en deels omgebouwd naar multimedia-learning-centers. Wat nog wel fysiek wordt uitgeleend gaat via afhaalpunten of via de post. Maar alle afhandeling doen we nog via Internet
Concept 4: Biebcrossing
Ook hier verkopen we al het vastgoed en gaan we alle boeken via een bookcrossing-concept door Nederland laten gaan. We keren onze collectie in één keer van binnen naar buiten.
Concept 5: Bibliotheek van iedereen
Dit concept is geïnspireerd op concepten waarbij veel mensen als comunity samen activiteiten organiseren. Daarbij kun je denken aan de Tedx-lezingen. Waarom niet samen zo als bibliotheken lezingen organiseren? Kleinschalig en daarna via internet met elkaar delen?
Van oude naar nieuwe bibiotheek
Je kunt zeggen dat deze concepten toch voornamelijk ingaan op de “klassieke” bibliotheek. Dat klopt en dat is met opzet. Wij denken namelijk dat er wel degelijk nog subsidie blijft voor bibliotheken maar dat deze steeds vaker naar nieuwe bibliotheektaken zal gaan. Dan moet je echter wel op een goede manier afscheid hebben genomen van je “oude” taken. En misschien bieden bovenstaande concepten daar wel een handreiking bij.
Türkan en Jacqueline: veel succes!
Een tweedejaarsstudent en een derdejaarsstudent. In een aantal weken schrijven ze zo'n verhaal bij elkaar. Ik vind het knap. Türkan studeert af voor haar associate-degree met deze presentatie. En natuurlijk is ze geslaagd. Met vlag en wimpel. Jacqueline moet nog even voor haar HBO-diploma. En ik weet dat het bibliotheekwerk straks weer twee enthousiaste jonge mensen rijker is. Türkan en Jacqueline: veel succes!
Oh ja, Türkan zoekt nog een baan in de omgeving van Amsterdam.
1 opmerking:
Ik zal wel een dwarsdenker zijn ;-) Volgens mij zijn er geen nieuwe bibliotheektaken.. er is een nieuwe invulling gekomen, oude wijn in nieuwe zakken zogezegd. En daar weten we met z'n allen met kleine stapjes wel vorm aan te geven, maar t kost (te) veel tijd. We blijven veel hangen in het net even iets beter, anders doen wat we altijd al deden. Proces verbetering. We zullen stevige stappen moeten maken in ons denken. De voorbeelden van de studenten van het Innovatielab zijn juist het bestaande anders doen, zoals je zelf ook al zegt.
Een reactie posten