dinsdag 15 februari 2011

Oproep aan Joomla!, Bart en Drupal

Cogito ergo sum
Zo. Leuk hoor, al die White Label websites. Na Joomla! in Deventer en Bart in Haarlem zal ongetwijfeld binnenkort Drupal gaan volgen. Naar ik heb horen zeggen in Rotterdam.

Hoe blijven we zorgen voor eenheid?
Leuk. Hartstikke leuk zelfs. Maar de volgende vraag is natuurlijk wel: “hoe zorgen we ervoor dat er een bepaalde eenheid blijft in de white label websites? Voor de huisstijl hebben we een stijlgids maar hoe doen we dat voor de doorontwikkeling van allerlei modules?

Daar is nog niks voor afgesproken. En dus kan het zo maar gebeuren dat Bart er nog eens drie andere modules bijknutselt. Dat die slimme Joomla!-gasten er ook nog een paar kekke features bijbouwen en dat Bibliotheek.nl voor Drupal ook nog en paar aardigheden maakt.

Lang leve die 100 verschillende white labels?
Tja, en wat hebben we dan over een jaar? Vijftien verschillende soorten white label websites? Dat leek me niet de bedoeling! Volgens mij wilden we juist krachten bundelen en samen snelheid maken zodat we samen als een sterk merk kunnen optreden.

De doorontwikkeling moeten we dus gezamenlijk gaan sturen. Er moet een gezamenlijke agenda komen voor welke modules, wanneer ontwikkeld worden. Dat wil niet zeggen dat de verschillende systemen allemaal identiek zijn. Maar er moet wel consensus zijn over de grote brokken die gemaakt worden.

Koppen bij elkaar: Joomla!, Bart en Drupal
Ik doe dan maar een voorstel: de Joomla!-gebruikersgroep voor bibliotheken, de Bart-gebruikersgroep en Bibliotheek.nl (bij gebrek aan een Drupal-gebruikersgroep) gaan met elkaar regulier overleggen over de gezamenlijke ontwikkelagenda. Daarmee zorgen we ervoor dat nieuwe modules die we in het hele land willen hebben ook overal ongeveer tegelijk kunnen krijgen. En wat mij betreft mogen Infor en HKA ook gelijk aansluiten bij dit overleg.

Kunnen we dit vandaag even regelen? Volgens mij hoeft het leven niet ingewikkeld te zijn. Gewoon even blijven nadenken.

Kunstwerk: Rosemarie Sprockel, Cogito Ergo Sum

7 opmerkingen:

Mark Stroeve zei

Ik sluit me volledig aan bij Jou voorstel. Ik weet alleen niet of BNL Drupal nog volledig in de pipeline heeft. Tijdens de B2D heeft men nl. Gebruik gemaakt van geanonimiseerde versie van Hippo CMS

Jan de Waal zei

Namens de bibliotheek Joomla werkgroep, die al jaren bijeenkomt, lijkt mij dit een goed plan. Want als alles goed gaat krijgen we allemaal dezelfde functionaliteit. Modules moeten overal werken. Wat blijft: Alleen creatieve oplossingen en inzet blijft natuurlijk uniek

Maar ik ben ook heel praktisch. Het bijeenkomen zal nog wel even een probleem zijn want de Joomla werkgroep bestaat al uit z'n 30 personen /bibliotheekorganisaties. Tel hierbij de deelnemers van Drupal en Bart nog even bij en we hebben weer een nieuwe ledenvergaderingsorgaan. Gelukkig hebben we dan nog onze noodklep:
Alleen creatieve oplossingen en inzet blijft natuurlijk uniek .

Dus we komen er wel weer uit met elkaar in bibliotheekland

Unknown zei

Het idee van een Widget is toch dat wat je ontwikkeld voor platform A ook in platform B geïmplementeerd kan worden?

Niets overleggen tussen drie verschillende (ehm 4 als je Iguana van Infor ook meerekend) organisaties of nog erger gebruikersgroepen.
Zorgend dat wat ontwikkeld word universeel is en anders geen geld er in investeren.

Idem met Infor en HKA. Moet daar ook Clientrix, OCLC en eventueel andere aanbieders ook bij aansluiten.

Wanneer leren wij als bibliotheek nu eens dat wij niet 1001 systemen in de lucht moeten houden, maar ook voor één systeem kunnen kiezen.

Mark Deckers zei

@Mark Stroeve en @Jan de Waal: mooi!
@Jeroen van Beijnen: voor widgets geldt dat zeker. Maar niet alles kan in widgets. De definitie van een widget is "dat je beperkte functionaliteit koppelt een draagbare box". Hoe ver is het in Brabant trouwens met één bibliotheeksyteem ;-)

Anneke Manche zei

Dag Mark, niet gericht op de gebruiker van de bibliotheek, maar wel op de kennisdeling van bibliotheekmedewerkers wordt er met Drupal gewerkt in Biebkracht (Gelderland) en in BBNetwerk (Brabant)en in The White House :)
Hoe het precies past bij je discussiepunt weet ik niet, maar idd drupal is al aanwezig in bibliotheekland.

Mark Deckers zei

@anneke manche: dank voor de aanvulling. Volgens mij is Brabant een goede gebruiker van Drupal. Daarom is het fijn dat Jeroen ook even reageerde. En voor het overige mag het aantal verschillende systemen wel wat terug.

Unknown zei

Mark, ik zal dit ook aandragen in de werkgroep voor de gezamenlijke Zeeuwse website. Uitwisselbaarheid is van groot belang. Ergens ga ik er overigens wel vanuit dat Open Source systemen voldoende mogelijkheden hebben om dit te realiseren.