dinsdag 14 april 2009

Blogvacuüms, digitale nomaden, MSN-straffen en Hyvesuitvluchten

Onze moderne tijd levert leuke woorden op. "MSN'en" en "Hyven" zijn binnen no-time werkwoorden geworden. "Googlen" kenden we natuurlijk al langer. "Blogkermis" kennen we wat korter. En sinds kort moeten we elkaar "Poken" door even te swaffelen met onze stickjes.

Het mooiste woord van de afgelopen week is natuurlijk het Blogvacuüm en werd geïntroduceerd door Jan. Met het Blogvacuüm beschrijft Jan het fenomeen dat de digitale nomaden hun werkgebied hebben verschoven naar Twitter. En ja, tijd kan maar één keer uitgegeven worden dus wordt het wat rustiger op de blogs. Wim Keizer vraagt zich in zijn nieuwsbrief af of hij ook moet gaan bloggen of gaan twitteren. Of toch maar gewoon nieuwsbriefjes moet blijven versturen?

We zijn vreselijke digitale nomaden. We rennen van het één naar het ander. En ik snap ook dat het zo gaat. Staat er net een standbeeld voor Henk Middelveld in SecondLife omdat ie met pensioen gaat, gaat SecondLife even later ook met pensioen. Moet ik investeren in Hyves of in Twitter en wie garandeert dat één van beide systemen over twee jaar nog bestaat? Als het blogvacuüm echt is, moet ik dan niet wegwezen hier? Is mijn data wel veilig?

Lekker belangrijk allemaal. De wereld zit in een kredietcrisis en wij moeten ons buigen over de vraag waar we onze mening het beste kwijt kunnen.... Maar goed.

Nee, dan mijn dochter van twaalf. Als ze het echt ergens te bont mee maakt, of haar huiswerk vergeet te maken dan is één van de consequenties dat er niet geMSN't wordt. Dat is een hele wrede straf voor twaalfjarigen. Bellen is een sociale vaardigheid die jongeren trouwens volstrekt verleren. Bellen? Als je ook kunt MSN'en?

Maar goed, ze heeft het een keer zo bont gemaakt dat er 's avonds niet geMSN't mag worden. Doodleuk begint ze te zeggen dat ze wel mag Hyven en daar mag kwekken met haar vrienden. We moeten lachen. Ze heeft volstrekt gelijk en er is geen speld tussen te krijgen. Ze stuurt een SMS'je naar haar vriendin dat zij op MSN even tegen alle vrienden moet zeggen dat ze op Hyves zit omdat ze straf heeft.

Geloof mij, het wordt nooit wat met dat elektronisch huisarrest.

10 opmerkingen:

Unknown zei

Geweldig! Je zal de hele avond voor straf op Hyves moeten :-)

Mark Deckers zei

@Edwin: vroeger zei je: wie schrijft die blijft en nu: wie hyvt die blyvt.

Annemarie van Essen zei

Slimme dochter. Van wie zou ze dat soort inventieve acties toch hebben? ;)

Astrid zei

Ik ben wel benieuwd van wie die dochter zulke zwaar te straffen streken heeft geleerd ;-)

Mark Deckers zei

@Annemarie en Astrid: Tja, mij kennen jullie dus daar kan het niet aan liggen. Blijft mijn vrouw dus over....

Jan Klerk zei

Dank je Mark. Misschien kom ik nog wel eens in zo'n woordenboek met 'obsolete words':) Heel herkenbaar van je dochter. In de praktijk sta je eigenlijk machteloos. Heb zelfs wel eens paar keer de stekker eruit getrokken en gezegd dat het internet uit de lucht was. Kun je ook niet te vaak doen, bovendien zit je zelf dan zonder. En wat is erger:)

Mark Deckers zei

@Jan: die truc dat internet eruit ligt heb ik inmiddels van meerdere ouders gehoord. Soms lijkt het alsof je makkelijker contact krijgt via MSN dan via live-gesprekken.

Hotfield zei

Volgens mij zijn er tegenwoordig ook al legio mogelijkheden om al die nieuwe digitale mogelijkheden te koppelen, netwerken waar hyves-flickr-twitter-blogs allemaal in één pagina gekoppeld worden. Op zich ideaal voor een blondje als ik. Zucht, ik moet alleen weer de energie erin steken om het uit te gaan zoeken...

Mark Deckers zei

@hotfield: mijn dochter is ook blond en heeft dat gelukkig ook nog niet uitgezocht ;-)

Doortje zei

Ik ben blij dat ik me ook op 23dingen heb gestort. Zo lees ik nog es wat...