donderdag 26 februari 2009

Niet zeggen dat de helft niet gebruikt wordt, hoor!

De afgelopen week maakte ik iets bizars mee. Ik heb een Hongaarse vriend die in Hongarije een nieuwsbrief uitbrengt zoals Wim Keizer hier. Alleen is mijn Hongaarse vriend ZZP'er en heeft zijn nieuwsbrief een nog veel groter bereik dan die van Wim. Daar kan Wim alleen nog maar van dromen.

Mijn vriend is daarmee niet machtig (en dat wil ie ook helemaal niet) maar wel invloedrijk. En in zijn laatste nieuwsbrief meldde hij dat hij goede gronden had om te veronderstellen 50% van de nieuwe bibliotheekboeken nooit zou worden uitgeleend. Hij baseerde zich op cijfers van een niet nader te noemen bron over de aanschafperiode 2003 tot 2005.

En toen gebeurde er iets raars. Alle bobo's van het Hongaars bibliotheekwerk waren boos op mijn vriend. Ze vonden dat je zoiets niet mocht zeggen over de collecties en dat het schadelijk was voor de subsidierelaties. En dat ie moest bewijzen dat het zo was.

Zijn tegenreactie was tweeledig. Hij vond dat het bibliotheekwerk maar eens met goede cijfers op de proppen moest komen. Hij had zijn cijfers laten zien en die logen er niet om. En toen bleef het stil bij de bobo's. De cijfers kwamen niet.

Zijn tweede reactie was dat hij zijn buitenlandse vriendjes benaderde met een verzoek om cijfers uit onze landen.

En dus ging ik op zoek naar cijfers uit Nederland. Ik heb ze op landelijk niveau niet kunnen vinden. Ik belde een bevriende directeur op van een middelgrote bibliotheek (30.000 inwoners) met de vraag of het voor die bibliotheek te leveren zou zijn. Ze zou het uitzoeken en twee uur later had ik de gegevens.

17% van de aanschaf tussen 2003 en 2005 was nul keer uitgeleend in het afgelopen jaar. Nog eens 11% was slechts één keer uitgeleend. Bij elkaar bijna 30% oftewel 1 op de 3 aangeschafte media.

We doen het - als ik mijn vriend mag geloven - dus beter dan in Hongarije. Maar blij ben ik er niet echt mee. De aanschaf kan nog veel beter. De nullen en enen moeten veel meer in netwerkverband georganiseerd worden en de cijfers van mijn bron wijzen aan dat dat zeker moet kunnen.

Oh ja, als u denkt.... komt er geen blogbioscoop meer? Geen nood, vanavond staat er weer een nieuwe editie.

Geen opmerkingen: