donderdag 12 februari 2009

Waarom in Deventer kinderen beter zijn dan oude heren.....

Het was een zware dag in Deventer vandaag. Gisteravond besloten de wethouders na een tumultueus raadsdebat op te stapppen. Men viel over het nieuwe stadskantoor en bibliotheek. Dat opstappen werd veroorzaakt door een gespleten PvdA-fractie.

Aan de val van het college gaat een hele geschiedenis vooraf. Via een wedstrijd hebben architecten kunnen meedingen naar dit gebouw. De bevolking van Deventer heeft haar stem kunnen uitbrengen en de raad heeft destijds die stem gevolgd. Iedereen was enthousiast.

Toen de beslissing dichterbij kwam en de beslissingen definitiever werden, sloeg het sentiment om. Het gebouw zou te hoog worden, te diep, te duur en te gevaarlijk. Het plan werd bijgesteld en jaar later opnieuw aan de raad aangeboden.

Vandaag spreek ik Jos Debeij en natuurlijk is hij teleurgesteld. De kans dat die nieuwe bibliotheek er komt in de combinatie met het stadskantoor, lijkt voorgoed voorbij. Opnieuw uitstel voor nieuwbouw. Toen ik er in 1994 werkte, werd er al over gesproken en nog is het er niet.

Even later zie ik Jos ook online gaan op MSN en achter zijn naam staat "stadskantoor en bibliotheek vermalen in koningsdrama PvdA". Want dat is wat het is.

Het geval wil dat niet zozeer de fractieleden zo tegen waren maar dat op de achtergrond door allerlei partijbonzen aan de touwtjes werd getrokken. Oude heren, met een flinke staat van dienst, die hun invloed op de achtergrond uitoefenden. En zelf dus nu ook buiten schot zijn. Ik verzin dit niet zelf, dit is de analyse die de krant maakt.

Wrang is natuurlijk wel. Vijftien jaar voorbereiding voor nieuwbouw aan gort door een paar oude heren: ook in de democratie kennen we nog wel een aristocratie!

Het meeste van dit nieuws staat echter op pagina 2 van het regiokatern. Op de voorpagina prijkt een grote foto van een deelnemer van de finale van de voorleeswedstrijd in de bibliotheek. Daar was ik gisteren nog even getuige van bij een kort bezoek aan de bibliotheek. Milan ten Hoeve en Noor Esders winnen.

En wat een verschil met die oude heren. Dit zijn kinderen die gewoon graag willen winnen. Soms een beetje opgejut door hun ouders. Kinderen die zonder bijbedoeling meedoen. Kinderen die nog geen weet hebben van spelletjes of van op de achtergrond aan de touwtjes trekken.

In Deventer zijn kinderen beter dan oude heren.... En volgend jaar: is er weer een voorleeswedstrijd.

Geen opmerkingen: