dinsdag 12 februari 2008

Start Overijssels format Digitale Bibliotheek


De bibliotheken Hardenberg, Zwolle en Deventer hebben het initiatief genomen om voor hun bibliotheken een nieuw bedrijfsplan op te stellen voor hun digitale bibliotheek. Willemijn Jongens van de VOB begeleidt dit traject. Vanuit deze lokale input stellen we ook een provinciaal format op waar weer als input kan worden gebruikt voor het provinciale meerjarenplan. En vice versa. Want in Overijssel ligt een dijk van een meerjarenplan waar al flink veel richting zit voor het geweld rond bits en bytes.
Vandaag vond de eerste dag plaats van een traject van vijf dagen. En we vielen met de neus in de boter want met de werkgroep werd de Webex-bijeenkomst van Medialab rond de Mydiscoveries ontwikkeling. Toch wel grappig hoe Medialab dit organiseert. Via het web en telefoon presenteren ze hun nieuwe ontwikkelingen en kun je meepraten.


We zagen voorbij komen hoe gebruikers eigen lijstjes konden toevoegen aan de aquabrowser en hoe gebruikers tags kunnen toevoegen. Die ontwikkeling kan ons natuurlijk niet snel genoeg kan gaan. Tegelijkertijd krijg je ook te maken met misbruik van web 2.0-faciliteiten: spam en reclame via jouw catalogus. Dus bouwt Medialab een blacklist in. En uiteraard voeren bibliotheken de discussie over of je lid moet zijn van de bibliotheek om gebruik te kunnen maken van deze web2.0-voorzieningen.


Ik meld hier later nog wat meer over. Dan laat ik een voorbeeldje zien. Maar grappig om zo met elkaar een conferentie te houden. Op de foto zie je ons gezellig rond de beamer en telefoon.

Geen opmerkingen: