zondag 10 februari 2008

The cult of the amateur : anti web 2.0

Het bestaat echt: kritiek op web 2.0. Web 2.0 waarmee we zelf kunnen publiceren, waarmee iedereen journalist wordt of cameraman.

De kritiek komt van Andrew Keen die enige tijd geleden zijn boek "The cult of the amateur" publiceerde. Zijn ondertitel luidt: How internet is killing our culture. Kijk, u ziet weer rechtop in uw stoel. Want wie durft al die leuken nieuwe dingen te bekritiseren?

Keen legt de vinger op de zwakke plekken van internet: hoe het een broeinest is voor pedofolie en porno. Hoe ongenuanceerd er gereageerd wordt op fora. Hoe eenvoudig intellectuele rechten (lees mp3'tjes en dvd's downloaden) met voeten worden getreden.

Het wordt steeds duidelijker dat veel artikelen in Wikipedia door communicatie- en propeganda-afdelingen van bedrijven en instellingen worden gecontroleerd. Ooit over nagedacht dat de provincie haar eigen lemma in de wikipedia in de gaten houdt?

En daar heeft Keen natuurlijk wel een punt. Internet kan gekenmerkt worden met de 3p's: Platvloersheid, piraterij en gebrek aan professionals.

De oplossingen die Keen echter aandraagt zijn nogal klassiek: meer filters, meer controle en een goede regeling van rechten. En vooral een herstel van klassieke ambachten. Ik geloof niet dat deze klassieke methoden nog werken in deze tijd. Nieuwe tijden, nieuwe regels. Let wel: ik ben wel voor regulering maar niet op de klassieke manier. Let maar op: daar komt nog iets voor.

Keen op Google: http://www.youtube.com/watch?v=lN_n7I0PM3w

Geen opmerkingen: