zaterdag 16 februari 2008

Voortgezet onderwijs wacht met smart op bibliotheek

Op 14 februari was ik namens de Bibliotheek Zwolle uitgenodigd om te komen praten bij het Stichting Scholengroep Christelijk Onderwijs. Het is een scholengroep met 7.000 leerlingen en vestigingen van Dronten tot Dalfsen en van Kampen tot Wezep. Een zeer ruime straal rond Zwolle dus.

In de zaal zaten een kleine 20 rectoren en hun plaatsvervangers. Ik heb verteld over onze alliantie met het ROC en hoe we daar producten als schoolbieb, aladin en onze aquabrowser in plaatsen. Dat gecombineerd met ruime stageplaatsen en gezamenlijk zoeken naar een goede ondersteuning van het onderwijs.

Directeuren en personeel van bibliotheken die ook in het werkgebied lagen, waren mee uitgenodigd. Want mocht het tot dienstverlening komen, dan pakken we dat natuurlijk samen op.

Het verhaal viel in bijzonder goede aarde. Vooral de plaatsing van bibliotheekproducten binnen de intranetomgeving van de school, de mogelijke koppeling met onderwijscontent in de aquabrowser en de mogelijkheid om met alle content leermiddelen te maken is een schot in de roos.

Eén van de deelnemers verzuchtte: "Tja, wij kunnen alleen maar zeggen. Hebben, hebben, hebben". En dus gingen wij naar huis met een afspraak op zak om ook voor deze 7.000 leerlingen een goede dienst te maken.

Van dit soort bijeenkomsten word ik natuurlijk bijzonder gelukkig. Een grote smile op mijn gezicht op weg naar huis. Soms hoor ik nog wel eens collega's in het westen van het land zeggen dat wij geen goede producten hebben voor deze groep of dat we eerst marktonderzoek moeten doen. In het afgelopen jaar heb ik genoeg mensen in het onderwijs gesproken om te weten hoe het zit. Bibliotheken zitten boven goud, op parels en diamanten. Schakeer ze op een goede maneer en we kunnen het onderwijs er op een fantastische manier een dienst mee bewijzen.

Lees ook de blog van Arend Runia, college van bestuur SSCO

Geen opmerkingen: