vrijdag 22 februari 2008

Library 1.5 en "Library 2.0 is evil"

Ik dacht echt dat iedereen in bibliotheekwerk wel wel een 2.0-fan zou zijn. Een fan van nieuwe features en meer interactie. De afgelopen dagen kwam ik een paar grappige dingen tegen die je - als je een beetje Peter R. de Vries bent - als een complot zou kunnen beschouwen tegen al die nieuwe dingen.

Er bestaat een heuse Library 2.0 skeptic reading list met daarop literatuur waar je goede argumenten kunt vinden tegen al die mensen die meegaan in de hype van 2.0.

In Noorwegen hebben ze een eigen Jan Klerk maar die heet geen Jantweepuntnul maar Librarian 1.5. Een leuke verwijzing dat we niet 1.0 en ook geen 2.0 maar daar nog ergens tussenin. Overigens leuk om te lezen dat ze in Noorwegen weer gewoon tegen dezelfde dingen aanlopen waar wij ook tegen aan lopen. Gedeelde smart is halve smart.

In de uiterst serieus te nemen Laughing Librarian is ooit een lemma verschenen onder de titel Library 2.0 is evil. Nou meer onheil kan er toch niet gepredikt worden zou je zeggen.

Als uitsmijter: er bestaat zelfs een library 2.0-song. Een Kraftwerkachtig nummertje waarbij de rillingen je inderdaad over de rug lopen. In zo'n wereld wil toch niemand leven?

Nou, allemaal even hard om lachen en dan gauw weer verder met vernieuwen.

zaterdag 16 februari 2008

Doe maar gewoon.....

Na de leuke donderdag volgde een wat ingetogen vrijdag. Door Astrid van Dam van de Bibliotheek Hengelo was ik opnieuw uitgenodigd voor een voorstelling van Rood Verlangen. Jaar na jaar organiseeert de Bibliotheek Hengelo bijeenkomsten op scholen in het kader van Toon je taal.

Rood verlangen speelt verhalen uit prentenboeken. Tekst wordt tot een minimum beperkt, gevoel wordt met muziek uitgedrukt. Kinderen moeten een uur lang stil zitten.

Dit maal was de voorstelling Marsi aan de beurt en dit maal was ik te gast op een school voor speciaal onderwijs. Ik zag kinderen een uur lang geconcentreerd stil zitten en luisteren naar (klassieke) muziek. Met minimale middelen voltrekt zich een verhaal. Het is magie. De ontlading bij de kinderen als het verhaal toch nog goed afloopt, is dan ook enorm.

Kijk dat is waar we voor werken. Kleine (en grote) kinderen een stap laten maken in hun ontwikkeling.

Ik vertelde Astrid over de ontwikkeling in Zwolle en zij liet mij het verhaal zien van het basisonderwijs in Hengelo. Het lijkt op elkaar maar de accenten zijn verschillend. Kijk, dat verhaal kan ik weer gebruiken in Zwolle. Dat wordt na de ROC's en het VO dan weer een volgende stap.

Voortgezet onderwijs wacht met smart op bibliotheek

Op 14 februari was ik namens de Bibliotheek Zwolle uitgenodigd om te komen praten bij het Stichting Scholengroep Christelijk Onderwijs. Het is een scholengroep met 7.000 leerlingen en vestigingen van Dronten tot Dalfsen en van Kampen tot Wezep. Een zeer ruime straal rond Zwolle dus.

In de zaal zaten een kleine 20 rectoren en hun plaatsvervangers. Ik heb verteld over onze alliantie met het ROC en hoe we daar producten als schoolbieb, aladin en onze aquabrowser in plaatsen. Dat gecombineerd met ruime stageplaatsen en gezamenlijk zoeken naar een goede ondersteuning van het onderwijs.

Directeuren en personeel van bibliotheken die ook in het werkgebied lagen, waren mee uitgenodigd. Want mocht het tot dienstverlening komen, dan pakken we dat natuurlijk samen op.

Het verhaal viel in bijzonder goede aarde. Vooral de plaatsing van bibliotheekproducten binnen de intranetomgeving van de school, de mogelijke koppeling met onderwijscontent in de aquabrowser en de mogelijkheid om met alle content leermiddelen te maken is een schot in de roos.

Eén van de deelnemers verzuchtte: "Tja, wij kunnen alleen maar zeggen. Hebben, hebben, hebben". En dus gingen wij naar huis met een afspraak op zak om ook voor deze 7.000 leerlingen een goede dienst te maken.

Van dit soort bijeenkomsten word ik natuurlijk bijzonder gelukkig. Een grote smile op mijn gezicht op weg naar huis. Soms hoor ik nog wel eens collega's in het westen van het land zeggen dat wij geen goede producten hebben voor deze groep of dat we eerst marktonderzoek moeten doen. In het afgelopen jaar heb ik genoeg mensen in het onderwijs gesproken om te weten hoe het zit. Bibliotheken zitten boven goud, op parels en diamanten. Schakeer ze op een goede maneer en we kunnen het onderwijs er op een fantastische manier een dienst mee bewijzen.

Lees ook de blog van Arend Runia, college van bestuur SSCO

dinsdag 12 februari 2008

OBA Mydiscoveries





Als vervolg op de vorige. Ga naar http://zoeken.oba.nl/staging/. Maak een account aan en log in. Zoek bijvoorbeeld eens op "writers on heels" en je ziet een door een gebruiker aangemaakte lijst.






Bedenk eens wat je hier nog meer mee kunt.






Start Overijssels format Digitale Bibliotheek


De bibliotheken Hardenberg, Zwolle en Deventer hebben het initiatief genomen om voor hun bibliotheken een nieuw bedrijfsplan op te stellen voor hun digitale bibliotheek. Willemijn Jongens van de VOB begeleidt dit traject. Vanuit deze lokale input stellen we ook een provinciaal format op waar weer als input kan worden gebruikt voor het provinciale meerjarenplan. En vice versa. Want in Overijssel ligt een dijk van een meerjarenplan waar al flink veel richting zit voor het geweld rond bits en bytes.




Vandaag vond de eerste dag plaats van een traject van vijf dagen. En we vielen met de neus in de boter want met de werkgroep werd de Webex-bijeenkomst van Medialab rond de Mydiscoveries ontwikkeling. Toch wel grappig hoe Medialab dit organiseert. Via het web en telefoon presenteren ze hun nieuwe ontwikkelingen en kun je meepraten.


We zagen voorbij komen hoe gebruikers eigen lijstjes konden toevoegen aan de aquabrowser en hoe gebruikers tags kunnen toevoegen. Die ontwikkeling kan ons natuurlijk niet snel genoeg kan gaan. Tegelijkertijd krijg je ook te maken met misbruik van web 2.0-faciliteiten: spam en reclame via jouw catalogus. Dus bouwt Medialab een blacklist in. En uiteraard voeren bibliotheken de discussie over of je lid moet zijn van de bibliotheek om gebruik te kunnen maken van deze web2.0-voorzieningen.


Ik meld hier later nog wat meer over. Dan laat ik een voorbeeldje zien. Maar grappig om zo met elkaar een conferentie te houden. Op de foto zie je ons gezellig rond de beamer en telefoon.

zondag 10 februari 2008

The cult of the amateur : anti web 2.0

Het bestaat echt: kritiek op web 2.0. Web 2.0 waarmee we zelf kunnen publiceren, waarmee iedereen journalist wordt of cameraman.

De kritiek komt van Andrew Keen die enige tijd geleden zijn boek "The cult of the amateur" publiceerde. Zijn ondertitel luidt: How internet is killing our culture. Kijk, u ziet weer rechtop in uw stoel. Want wie durft al die leuken nieuwe dingen te bekritiseren?

Keen legt de vinger op de zwakke plekken van internet: hoe het een broeinest is voor pedofolie en porno. Hoe ongenuanceerd er gereageerd wordt op fora. Hoe eenvoudig intellectuele rechten (lees mp3'tjes en dvd's downloaden) met voeten worden getreden.

Het wordt steeds duidelijker dat veel artikelen in Wikipedia door communicatie- en propeganda-afdelingen van bedrijven en instellingen worden gecontroleerd. Ooit over nagedacht dat de provincie haar eigen lemma in de wikipedia in de gaten houdt?

En daar heeft Keen natuurlijk wel een punt. Internet kan gekenmerkt worden met de 3p's: Platvloersheid, piraterij en gebrek aan professionals.

De oplossingen die Keen echter aandraagt zijn nogal klassiek: meer filters, meer controle en een goede regeling van rechten. En vooral een herstel van klassieke ambachten. Ik geloof niet dat deze klassieke methoden nog werken in deze tijd. Nieuwe tijden, nieuwe regels. Let wel: ik ben wel voor regulering maar niet op de klassieke manier. Let maar op: daar komt nog iets voor.

Keen op Google: http://www.youtube.com/watch?v=lN_n7I0PM3w

Bibliotheek Deventer introduceert na Wiki nu ook Widget

De bibliotheek Deventer is na de Wiki-tour nu ook gestart met een widget. De widget waar ik het over heb is opgezet door Esther Kuiper en op te vragen via
http://www.widgetbox.com/widget/d77ad736-a5cb-4ce1-bc96-1a28f7a19895. Kijk dat is nog een makkelijk adres om te onthouden. Via widgetbox kunnen gebruikers zelf een widget aanmaken.

De door Esther gemaakte widget zie je hier ook aan de zijkant staan. De bibliotheek Deventer maakt haar zoekfunctie hiermee mobiel. Naast inpassing op websites kun je deze ook "embedden"in tal van andere functies. En volgens mij moet je deze functie dus ook als widget op je dekstop kunnen krijgen. Ook daar heb ik nog niet goed genoeg naar gekeken. Als iemand dat al gedaan heeft, laat het even weten.

De wiki waar ik het over had, is de gedichtenwiki. Te benaderen via http://wiki.obdeventer.nl/. Deze wiki bevat allerhande gedichten van en over Deventer. Natuurlijk ontbreekt de stadsdichter - de voor vele bekende - Jos Paardekooper niet.