vrijdag 17 april 2020

De bekendste bibliothecaris allertijden: Napoleon Bonaparte


Even wat anders op deze vrijdagmiddag. Wie was de bekendste bibliothecaris allertijden? Ik hoor daar iemand Dewey zeggen. Daar nog iemand die Greve noemt. Daar iemand die Annie M.G. Schmidt noemt. En daar in de hoek een grapjas die Deckers zegt....

Maar ze vallen allemaal in het niet bij, jawel, Napoleon Bonaparte. U wist het niet maar hij is een korte tijd bibliothecaris geweest. De feitje kwam ik aan de weet toen ik het boek 'Napoleon, de schaduw van de revolutie' las van Bart van Loo. Overigens te leen als ebook.

In 1791 heeft Napoleon zich aangesloten bij een onderafdeling van de Jakobijnen en houdt daar een vurig pleidooi tegen de koning.  Hij is dan, dacht ik, kapitein in het leger. Pas in 1793 begint zijn echt  grote roem. Maar van Loo schrijft in het boek over dit pleidooi in 1791:


Tja, moeten we er blij mee zijn? De goede man joeg half Europa over de kling en heeft de dood van honderdduizenden soldaten op zijn geweten.

Zijn broer stichtte overigens overigens wel de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Het had dus niet veel gescheeld of de Franse leus  'Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap' was de leus 'Vrijheid,  Gelijkheid en een Boekenschat' geweest. Nou, leuk feitje  voor bij de borrel dit weekend.

1 opmerking:

maribere zei

Druk mannetje. Het registreren van achternamen en kadastreren hebben we aan hem te danken. Best handig geblekenšŸ˜„