zaterdag 11 april 2020

Bibliotheken in crisistijd : deel 5Daar ben ik weer. Bibliotheken zijn inmiddels vier weken dicht. Ik moest het even nakijken,  maar inderdaad, vier weken. En enerzijds vliegt de tijd: het is al weer vier weken. En anderzijds: als ik zie wat er telkens in één week gebeurt, dan lijkt het wel alsof er een maand voorbij is.

Thuisbieb-app
Het meest omvangrijke nieuws is wel dat van Thuisbieb-app. Die kwam op maandagmiddag beschikbaar in de appstore van Apple. Vier dagen geleden nog maar. Bibliotheken stortten zich er massaal op en wezen hun lezers (lid of geen lid) op deze mogelijkheid. Het regende Facebook-, Twitter- en Instagramberichten hierover.

Op de Androidversie in de GooglePlay-store wachten we nog.Hoewel, terwijl ik dit aan het typen ben, er een bericht binnenkomt van Ilja Klink van de Koninklijke Bibliotheek dat die versie rond 11.00 uur vandaag beschikbaar komt. Dus als u dit leest, is ook die versie beschikbaar. Maar het ontbreken van die Androidversie voor vier dagen doet je beseffen hoeveel tijd vier dagen in een crisis wel niet is.En hoe lang wachten dan is maar ook snel je ook gewend bent dat je die Thuisbieb-app hebt.


Vrijdagmiddag kwam onze gedeputeerde van Overijssel, Roy de Witte, met zijn eigen vlog over ThuisBieb waar hij samen met zijn kinderen de app voor alle inwoners in Overijssel aanprijst en het één van de lichtpuntjes van deze tijd noemt. Ik vind dat tof dat hij dat doet. Hij steekt de bibliotheken hiermee een geweldig hart onder de riem.

Digitale Voorleestas


Een ander mooi digitaal voorbeeld dat deze week beschikbaar kwam was de digitale voorleestas van mijn collega Karien van Buuren. De digitale voorleestas, die vanaf nu elke week verschijnt, stelt twee prentenboeken centraal en biedt daar verwerkingsopdrachten bij. Deze week zijn de de boeken 'Rupsje Nooitgenoeg' en  - hoe kan het ook anders - 'Wij gaan op berenjacht'.

De Digitale Voorleestas, die je vindt in deze link,  kan door alle bibliotheken gebruikt worden en wordt voor en door leesconsulenten samengesteld. Een mooie co-creatie dus!

Overigens: het Overijsselse jeugdtheatergezelschap Sonnevanck biedt een gratis theaterregistratie aan van Wij gaan op berenjacht.


Versnelde leercurves


Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik leer nogal veel in deze tijd. Nee, niet gelijk uit boeken maar al die nieuwe werkwijzen vragen dat je je nogal wat zaken eigen maakt. Ik heb met nog nooit zoveel typen videovergadering gewerkt bijvoorbeeld.

De afgelopen week heb ik een dag meegedaan bij de tweedaagse hacketon die Bisc en Cubiss organiseerden onder leiding van Almar van der Krogt.  De hacketon ging over een nieuwe digitale dienst waarbij bibliothecarissen microdossiers maken bij trending topics op sociale media.

De hacketon was volledig digitaal en vereiste dus wel de nodige voorbereiding. Naast het nodig videobellen werd er ook gebruik gemaakt van digitale brainstormapp. Eentje waar ik zelf erg van onder de indruk was, was Miro. Zie het plaatje hierboven. Een programma waarin we met meer dan tien mensen tegelijk op verschillende flappen geeltjes aan het plakken waren. Tegelijkertijd leerde ik filmpjes maken via de app van Loom.  Heel makkelijk voor als je instructiefilmpjes wilt maken.

Heel even had ik het gevoel dat ik weer in de cursus '23 dingen' zat van Rob Coers. En eigenlijk vind ik dat we die cursus weer moeten updaten en uitbouwen. Het is er de tijd voor.

Op de achtergrond: voorbereiden als we open gaan
En dit is dus wat in een week gebeurt en gerealiseerd wordt. En dat is dan alleen nog maar wat ik zie. Ik blijf er met verbazing naar kijken. De komende week verwachten we minder spannende zaken. We gaan uitkijken naar 21 april. Dat is de dag dat de regering naar verwachting bekend maakt wat er na 28 april gaat gebeuren. Gelukkig gaat het vooruit met Nederland, we zijn er nog lang niet maar de afvlakking en zelfs lichte daling lijkt in te zetten.

Mijn collega's Georges Elissen, Carola Oortwijn, Willy Blom en Paul Hulman werken samen met bibliotheken al aan scenario's voor als bibliotheken stapsgewijs weer open zouden gaan. Die lijn is inmiddels ook opgepikt door de VOB en zij gaan daar samen mee optrekken. Ik hoor al wel van verschillende faseringen die beginnen bij heropening van de Bibliotheek op school, via afhaalbibliotheken naar heropening van studiefaciliteiten in bibliotheken met 1,5-meter-bescherming naar herstart van activiteiten.  Grote vraag is natuurlijk hoe je een grote toestroom naar de bibliotheek voorkomt. Maar het is heerlijk dat er weer over nagedacht kan worden.

Iedereen leert iets in deze tijd
Het is een bijzondere tijd waarin naast de bedreiging van onze gezondheid, we ook ontzettend veel leren. Zo leerde de gedeputeerde vloggen, zo leerde ik online brainstormen en onze directeur Tineke van Ham, houdt er ondertussen ook een blog op na, op onze site.

Voor deze week schreef ze daar onder andere:
Zo terugkijkend zie ik dat we een wendbare, krachtige en creatieve sector zijn. In deze spannende tijd werkt het heel goed om samen op te trekken. De landelijke samenwerking tussen KB,VOB en SPN helpt net zo mee om dit alles mogelijk te maken, als de afstemming en samenwerking tussen bibliotheken en Rijnbrink en tussen alle medewerkers van Rijnbrink. Ik houd maar niet op dat te waarderen. En waarderen merk ik, hebben we ook nodig om dit vol te kunnen houden. Want inmiddels is duidelijk dat we nog wel even verder te gaan hebben in deze nieuwe werkelijkheid.
Ik denk dat het ware en wijze woorden zijn en dat vele bibliotheekorganisaties ze na kunnen zeggen. Hou vol en blijf gezond! Dat vooral. En tegelijkertijd, trots op wat nu gebeurt.

Ik wens u fijne Paasdagen!

2 opmerkingen:

Rob Coers zei

Hey Mark, door drukte gewoon niet er aan toe gekomen, maar het zat wel steeds in mijn achterhoofd om dat te doen. Ik las de alinea over 23 Dingen als een uitdaging of uitnodiging. Het lijkt me namelijk helemaal geen gek idee, maar ik laat het initiatief en de uitwerking in het 23 Dingen concept graag aan anderen over. Er zijn zeer capabale mensen die dat kunnen.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik in mijn werkzaamheden een andere kant op ben gevaren en dat ik de ontwikkelingen in de branche daardoor niet meer intens volg. Maar omdat ik bibliothecaris 'by heart' blijf, juich ik je idee wel toe en ik hoop dat iemand de handschoen oppakt.
Blijf bloggen Mark, je bent mijn infolijn naar de bibliotheek.

Mark Deckers zei

@Rob: fijn wat van je te horen! Ik begrijp dat het werk voor jou een andere richting ging. Even prima natuurlijk. Ik ga eens zoeken naar iemand die de handschoen wil oppakken... En ik vermoed dat dat bloggen wel blijft. Iemand zei mij dat het iets therapeutisch voor me had. Dat zit misschien niet zo heel vel van de waarheid.