donderdag 14 maart 2019

Fundament Losser: De bibliotheek van niet lullen maar poetsen / Beste Bibliotheek 3 van 3


Rijnbrink werkt voor de provincies Gelderland en Overijssel. In dit werkgebied zijn dit jaar maar liefst drie bibliotheken genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland. Ik bezoek elk van de drie bibliotheken en leg uit waarom ze terecht genomineerd zijn. Het publiek mag vervolgens kiezen. In deze serie van drie als laatste: Fundament Losser met een bibliotheek in het Lossers Hoes. 

Losser. U moet het waarschijnlijk even op de kaart opzoeken. Maar net achter Enschede en tegen de Duitse grens aan ligt het mooie Losser. Wie er naar toe rijdt, rijdt de laatste kilometers door het prachtige Twentse coulissenlandschap. Een gemeente met een kleine 20.000 inwoners.Van de drie nominaties in Overijssel en Gelderland veruit de kleinste. En ook met het minste geld..... Veruit met het minste geld. De hele inrichting van de bibliotheek inclusief kantoren was een kwestie van een paar ton. Maar een peperdure inrichting zou eigenlijk ook niet passen bij Losser. Want de volksaard is er één van nuchterheid. Geen mooie praatjes maar goede dienstverlening.


Gouden driehoek: bibliotheek, muziekschool, welzijnswerk
De bibliotheek Losser was tot enige jaren geleden een eigen stichting. De gemeente heeft met zachte dwang aangedrongen op een fusie met Welzijnswerk en de Muziekschool. Losser is een gemeente die lang heeft gezucht onder een financieel debacle en waar de financiële crisis  die daar achteraan kwam extra hard aankwam. Kortom, geen ideaal gesternte. Maar Ans Dijkhuijs, eerst directeur bibliotheek en nu directeur van de fusieorganisatie, is een taaie. Die heeft elke storm overleefd die rond die in deze gemeente heeft gewoed. De combinatie van muziekschool en bibliotheek óf  welzijnsorganisatie en bibliotheek lijken logisch maar een combinatie van deze drie zie je niet heel vaak. En toch is die logischer dan je denkt, zo meldt Ans Dijkhuijs mij. Want de muziekschool trekt de bibliotheek mee in cultuureducatie. Het welzijnswerk biedt mogelijkheden om  hele programma's samen uit te voeren rond het Taalhuis. Wie dus inzet op de maatschappelijk én educatieve bibliotheek heeft aan beide partners een hele goede.


Huisvesting met vele partners
De bibliotheek is gehuisvest in 't Lossers Hoes. 't Lossers Hoes is eigenlijk een gemeentehuis waar de gemeente nogal ingeschikt heeft. En zo werd het een multifunctioneel centrum of Kulturhus. In die zin lijkt Losser veel op Harderwijk maar in Losser hebben ze nog veel meer partners naar binnen getrokken (binnen of buiten de fusie van het Fundament). Zo is er een historische kring met een eigen ruimte, een ontzettend goed lopend belastingspreekuur met vrijwilligers van het Welzijnswerk. Er is een werkproject van een organisatie voor mensen met een beperking en de lokale radio en televisie heeft er een studio. En dan hebben we het nog niet over het consultatiebureau van de GGD waar de bibliotheek dan weer een boekstartcoach heeft.   Tot slot hebben de woningcorporatie  en de thuiszorgorganisatie een balie in de bibliotheek. En die balies zitten weer net naast de balies van de gemeente. En daar dan weer naast de VVV-balie. Ik heb zelden een pand gezien met zoveel gebruikers. Voor burgers is dit wel zo ongeveer een one-stop-shop.

Ook Ans Dijkhuijs geeft, net als Harderwijk, aan dat 'samenwonen' met de gemeente veel voordelen heeft. Even afstemmen en binnenlopen wordt veel makkelijker. Vroeger maakte je een afspraak om een ambtenaar even te spreken, nu loop je gewoon even binnen. 'En ja, zij ook bij ons.'

Wie het verhaal van Ans Dijhuijs hoort moet het gevoel hebben dat het Fundament al jaren bestaat en dat ze al jaren in het Lossers Hoes zitten. Maar niets is minder waar: men woont sinds begin 2018 samen in het gemeentehuis. De fusie is van 2014 maar heeft verschillende stadia van groeiende samenwerking gekend.
Niet lullen maar poetsen
Maar goed, we zitten dus nog steeds met deze verhalen bij de verkiezing van 'Beste' bibliotheek. Maar waar gaat het om als het om de 'Beste' gaat? Moet dat de mooiste bibliotheek zijn? Of gaat het om dienstverlening?  Om eerlijk te zijn: 't Lossers Hoes is geen architectonisch icoon van de buitenkant. Toch is naar mijn mening Losser een zeer terechte kandidaat voor de Beste Bibliotheek van Nederland. De samenwerking die men binnen en buiten de fusieorganisatie weet te realiseren is - gezien de omvang van de organisatie - fenomenaal. Elk van de samenwerkingspartners lijkt telkens te handelen vanuit de gedachte: hoe kunnen we het voor inwoners van Losser zo goed en makkelijk mogelijk maken? Men lijkt elkaar daar echt bij te vinden en tegelijkertijd ook weer voldoende ruimte te laten. Losser geeft hier voor de rest van het land echt een visitekaartje af.

Losser: dat is niet denken maar doen,  geen woorden maar daden en niet lullen maar poetsen. Terecht dat daar nou eens de schijnwerper op komt.

Wie op Losser wil stemmen, kan hier klikken. 

Moge de beste bibliotheek winnen! En dat zal nog niet niet makkelijk worden. Het was me een genoegen de drie kandidaten van Oost-Nederland te laten zien. Doe er uw voordeel mee!

Geen opmerkingen: