dinsdag 12 maart 2019

Waarom de bibliotheek van Harderwijk echt een huis van de stad is / Beste bibliotheek 1 van 3


Rijnbrink werkt voor de provincies Gelderland en Overijssel. In dit werkgebied zijn dit jaar maar liefst drie bibliotheken genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland. Ik bezoek elk van de drie bibliotheken en leg uit waarom ze terecht genomineerd zijn. Het publiek mag vervolgens kiezen. In deze serie van drie als eerste: de bibliotheek Harderwijk.

Van de nood een deugd gemaakt
Harderwijk, waar kent u dat ook al weer van? Inderdaad, het Dolfinarium en mooi gelegen aan het Wolderwijd en het Veluwemeer. In de zomer een toeristisch stadje waarin natuurlijk gewoon het hele jaar ook geleefd wordt. De bibliotheek Harderwijk werd in het verleden stevig getroffen door bezuinigingen. De toenmalige directeur Jan Hoogenberg liet echter het hoofd niet hangen. De gemeente bleek ruimte over te hebben in het stadhuis en de bibliotheek wilde huisvestingskosten verlagen en meer samenwerken met de gemeente. En zo geschiede: de bibliotheek kwam in het stadhuis.

Het resultaat is prachtig. Aat Vos tekende voor het interieur en zijn visie op de third place zie je - terecht - stevig terug. Het heeft een hele warme sfeer en alles nodigt uit om even te gaan zitten. De bibliotheek zit in een vleugel van het stadhuis maar de bibliotheek loopt naadloos over van de foyer van het stadhuis naar de bibliotheek. De bibliotheek is dan ook altijd open als het stadhuis ook open is. En wel bijzonder: in Harderwijk is het stadhuis - net als de bibliotheek - elke zaterdag open.


Elkaar kunnen zien is belangrijk
Linda Mulder van de Bibliotheek Noordwest Veluwe, waar de bibliotheek Harderwijk één van de vestigingen van is, legt me uit dat sinds de openstelling in najaar 2017 die samenwerking met de gemeente flink gegroeid is. 'Elkaar letterlijk kunnen zien, bijvoorbeeld bij de lunch, is ontzettend belangrijk. Je spreekt elkaar in het voorbij gaan even aan en we worden sneller even bij een overleg gevraagd om even mee te denken.' De bibliotheek heeft in dit pand twee mooie cursuslokalen zitten waar allerlei programma's worden uitgevoerd. Dat begint wel een essentiële voorwaarde te worden voor een bibliotheek. Door het hele pand staan allerlei allerlei cafétafeltjes en her en der zie ik een taalmaatje aan het werk.

De jeugdbibliotheek is een prachtige maar ook functionele ruimte. Net als in de rest van het pand kent de inrichting een 'maritiem'  thema. Een kleine studiecabine heeft de vorm van een boei. Er staat een roer midden in de ruimte en in het midden is een prachtige ronde gemaakt die uitnodigt om gewoon te lezen maar ook om groepen te ontvangen.


De helden van Harderwijk
Harderwijk is misschien niet de grootste bibliotheek en ook niet een grote stad. Toch vind ik dat we dit soort plaatsen in bibliotheekland onderwaarderen. Ook met minder ruimte kun je plaatsen maken die van grote waarde zijn. De inhoud klopt en de vorm en inrichting van de bibliotheek sluit daar naadloos op aan. Er zitten niet allerlei experimenten in het gebouw maar alles wat een moderne bibliotheek nu moet hebben zit er wel in. Soms denk ik wel eens dat zo'n bibliotheek neerzetten in een kleinere plaats wel eens een grotere opgave kon zijn dan in de plaatsen waar 'landmarks' gebouwd moeten worden.

De bibliotheek Harderwijk noemt zich samen met het stadhuis ook wel het huis van de stad. En ik denk dat die titel terecht is en ik denk dat de gemeente alleen niet die titel echt had kunnen voeren. Harderwijk laat zien dat er een goede combinatie tussen die twee mogelijk is. Ieder met een onderscheiden taak maar zeker versterkend aan elkaar.Vierdubbele win
De stap van eigen bibliotheek naar bibliotheek in het stadhuis blijkt een vierdubbele win-win-win-win te zijn. De bibliotheek zit in een nieuw fris pand met veel meer mogelijkheden voor programma's en cursussen. De gemeente heeft een  mooi samenwerkingspartner in het stadhuis met een groot bereik waar samen programma's mee kunnen worden uitgevoerd. De bibliotheek heeft een goede oplossing voor huisvestingskosten. Maar de belangrijkste win is er voor de inwoners van Harderwijk. Zij hebben een ongelofelijk warm huis van de stad gekregen waar leren, lezen en ontmoeten op een fantastische manier mogelijk is.

Wie wil stemmen op de Bibliotheek Harderwijk, kan hier klikken.

Morgen neem ik u mee naar Deventer. Stay tuned.

Geen opmerkingen: