woensdag 13 maart 2019
Bibliotheek Deventer: waarom dit een plek is voor iedere Deventenaar / Beste bibliotheek 2 van 3
Rijnbrink werkt voor de provincies Gelderland en Overijssel. In dit werkgebied zijn dit jaar maar liefst drie bibliotheken genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland. Ik bezoek elk van de drie bibliotheken en leg uit waarom ze terecht genomineerd zijn. Het publiek mag vervolgens kiezen. In deze serie van drie als tweede: de bibliotheek Deventer.
Juffrouw Timmenga
Deventer is van alle genomineerde bibliotheken de grootste. Deventer is van oudsher een vooruitstrevende bibliotheek. Vlak na de oorlog begonnen ze met een uitgebreide schoolbibliotheekdienst en een aparte bedrijfsbibliotheek. 'Juffrouw Timmenga' die er vanaf het begin van de oorlog tot ver in de jaren '70 de scepter zwaaide drukte verder een zwaar stempel op de bibliotheekopleidingen. En last but not least: ik woon zelf in Deventer en heb er ook nog eens een paar mooie jaren gewerkt. Adel verplicht, zullen we maar zeggen.
Het nieuwe pand van de bibliotheek bevindt zich in een gebied van de binnenstad dat zich verder mag ontwikkelen tot een zogeheten 'cultuurloper'. Ook het filmtheater De Viking bouwt één pleintje verderop. Wie op die manier door dit gebied kijkt ziet dat hier iets heel moois aan het ontstaan is aan deze kant van de binnenstad. Ook hier worden net als in Amsterdam en Arnhem de cultuurinstellingen gebruikt als ontwikkelmagneet voor de binnenstad.
Oud en nieuw verbonden
De bibliotheek kent een oud en nieuw gedeelte. Het oude gedeelte maakt onderdeel uit van het oudste stenen huis van Nederland. Dat deel is in een authentieke stijl is gelaten waar vooral de stilteplekken van de bibliotheek zitten. Naast de prachtige studiezaal een kleine zaal waar ook lezingen kunnen plaatsvinden. Karin Barth van de bibliotheek - die ook de nieuwbouw begeleidde - meldde mij dat deze studieplekken eigenlijk altijd goed bezet zijn. In het hele pand zijn er 400 beschikbaar en dan telt met de horeca en het theater nog niet mee. Men heeft inmiddels na de opening in september 2018 een paart toetsweken meegemaakt. En dan zit de bibliotheek dus 'nokkie' vol.
Een prachtige houten trap loopt als een lint door de hele bibliotheek. Een beproefd recept maar nog altijd zeer functioneel en erg mooi. Op de eerste verdieping springen de 'rode' studiecabines in het oog. Het zijn ruimtes waar je zittend of liggend gebruik van kunt maken. Jan David Hanrath trad op als interieurarchitect.
De jeugdbibliotheek kent prachtige onderdelen die het voor kinderen aantrekkelijk maken om lekker lang te blijven hangen op de jeugdbibliotheek. Dat is trouwens het kenmerk van het hele pand: blijf lekker hangen. De bibliotheek is definitief veranderd van 'distributiecentrum' tot 'ontmoetingsplaats'.
In het verlengde van de jeugdbibliotheek ligt een makersplaats waar een aanstekelijke medewerker iedereen aanspreekt die voorbij komt. Er staan werkbanken, knutselsetjes met robots, lasersnijders en nog veel meer. Het is een snoepwinkel van de 21st centrury skills die hier voorbij komt en de bibliothecaris is de snoepverkoper.
En wie op dit punt is aangekomen in het pand, komt op het dakterras uit. Toen ik de foto maakte, was het minder mooi weer. Maar dit terras gaat in de zomer een toffe plek worden. En dan zal ook de horeca die op de begane grond zit, ook op het dakterras acte de presence geven. Ik zie me daar al wel zitten met een wit biertje. Wat betreft die horeca: die wordt door een horeca-exploitant gevoerd. De kaart gaat verder dan alleen de koffie en een drankje en ook een hapje is mogelijk. Dat zie je niet altijd.
En de boeken? Ja, die zijn er ook nog. De collectie verbindt eigenlijk de verschillende onderdelen aan elkaar. Als cement tussen de stenen. En dan vergeet ik nog het mooie theaterzaaltje en de mini-bioscoop.
Rijk aan functies
Wat moet ik nog zeggen van de bibliotheek die ik eigenlijk zo goed ken? Een paar dingen vallen me op. Op de eerste plaats is dat de enorme rijkdom aan functies: stilteplekken, praatplekken, maakplekken, kijkplekken, leesplekken en nog veel meer. Alles is gericht op verblijven. Of op een leven lang leren als je het zo zou willen zeggen.Van de drie bibliotheken die ik bezocht, is Deventer het breedst voorzien.
Op de tweede plaats valt mij op dat deze bibliotheek een plek van jongeren is geworden. De vele studieplekken en de makerplaats maken dit tot een '21st century library'. Met de bibliotheek op school zagen we al dat leerlingen van de basisschool weer actiever worden met de bibliotheek. Dit nieuwe bibliotheekpand laat zien, hoe je pand eruit moet zien om grote hoeveelheden scholieren een plek en een aanbod kunt geven.
Ik begon de beschrijving met 'mejufrouw Timmenga' en de voorbeeldfunctie die Deventer al decennia lang heeft. Dit pand is een volgende stap in die voorbeeldfunctie. De enorme variatie van functies die we terugzien in dit pand zijn een teken van de grote ambitie die de bibliotheek heeft: de bibliotheek als een plek van persoonlijke ontwikkeling in alle levensfasen en ongeacht je achtergrond. Deze bibliotheek is er inderdaad voor iedere Deventenaar.
Wie op Deventer wil stemmen, kan hier klikken.
Morgen bezoeken we als laatste Losser. Ik beloof u alvast: de keus gaat moeilijk worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten