maandag 14 januari 2019

Verdienen bibliothecarissen niet te veel?


Ach, even een kort artikel tussendoor. Vandaag kwam Peter Hein van Mulligen - hoofdeconoom van het CBS - met een tweet over de CBS-cijfers over lonen per sector. Ik besloot er toch even in te duiken en dacht dat bibliotheken er wel niet apart in genoemd zouden staan.... Maar soms heb je mazzel. Bibliotheken bleken samen met musea en natuurbehoud een sector te vormen. Een beetje rare combinatie van bedrijven dat wel. Of zouden ze alle verzamelaars van natuur en cultuur bij elkaar gezet hebben?

Ik heb de grote lijst van sectoren even teruggebracht tot een paar highlights. En: verdienen bibliothecarissen te veel? Men verdient minder dan gemiddeld in Nederland er fulltime arbeidsplaats. En veel minder dan in de oliebusiness of de verzekeringsbranche. En dat terwijl kennis en informatie toch de nieuwe brandstoffen van organisaties zijn en persoonlijke ontwikkeling de beste verzekering voor de toekomst is.Hoewel onze lonen dit jaar met maar liefst 1,5% gaan stijgen, gaan we het op salaris natuurlijk ook nooit winnen.  Ik troost mij met bovenstaande lijstje dat komt van de onderzoekers van Dur en Van Lent en dat is ge├»nspireerd op het onderzoekvan David Graeber naar 'bullshit jobs'. Veel mensen vinden dat hun baan eigenlijk nutteloos is en geen toegevoegde waarde levert voor de samenleving. Hierboven staat de top-10 van banen die het laagst scoren op de vraag 'ik vind mijn werk nutteloos'.

De bibliothecaris tussen de brandweerman, de verloskundige en de leerkracht basisonderwijs. De helden van de samenleving.

3 opmerkingen:

Wouter van Heiningen zei

De bibliothecaris boven de geestelijk leider, kijk!

Anoniem zei

Dit gaat niet over het loon dat bibliothecarissen verdienen, maar over de arbeidskosten per werknemer. Dat is iets heel anders. Een bibliothecaris is dan ook niet te vergelijken met een medewerker in de olieindustrie. Bovendien is het gemiddelde brutoloon van een bibliothecaris niet 55.000 euro.

Mark Deckers zei

@wouter: ik bedoel maar!
@anoniem: arbeidskosten en brutoloon zijn geen gelijke grootheden. Boven het brutoloon betaalt een werkgever nog werkgeverslasten. De gemiddelde arbeidskosten voor medewerkers in de bibliotheeksector zit denk ik wel degelijk rond die 55.000 euro. Als ik dat snel doorreken naar de salarisschalen kom je uit op salarisschaal 7 en 8. Dat zou mij niet verbazen. In de afgelopen jaren zijn veel banen komen te vervallen tot en met de oude salarisschaal 5.