donderdag 14 april 2016

Richard van Hooijdonk:'Gewoonte vernietigt vernieuwing' #biebplaza










Op naar de laatste twee plenaire sessies. Nog een trendwatcher en een schrijver. En dan de borrel.

En heeft u zin in de toekomst? Nou, meneer van Hooijdonk wel en is een graag geziene gast in programma's. De toekomst is niet iets om over te praten maar iets om te doen. Hij heeft om die reden een RFID laten injecteren. Wat doet hij daar mee? Zijn huisdeur gaat open als hij eraan komt en zijn auto start als hij de handen op het stuur legt. Dat is 'the internet of things'.

Internet of things
Daarvoor heeft iedereen internet nodig. 65% van de bevolking in de wereld heeft dat niet. Hoe doe je dat? Google stuurt nu ballonnen over de wereld waar wifi in zit. Daarmee kunnen binnen enkele jaren overal wifi-netwerken zijn. Ja, een paar jaar. Meer niet. Hoe lang deden wij over het telefoonnetwerk?

Hoe ziet de wereld er verder uit?



Robots
De robots komen overal. Hoe erg is dat? Robots die onze kinderen opvoeden, robots die ons redden als we verdrinken. Robots zijn een zegen. Want 99% van de autoongelukken is een menselijke fout. Als de mens zich er niet meer mee bemoeit zijn de fouten uitgesloten. Toch? 

Door nieuwe techniek krijgen andere technieken het lastig. Als auto's altijd zelf rijden waarom zouden we dan nog een rijbewijs hebben, of rijles of een autoverzekering?

Van Hooijdonk vraagt of iemand denkt dat we een relatie krijgen met een robot? Wat denkt u? Niemand steekt de vinger op. Hij haalt een voorbeeld aan van een VPRO-documentarie over oude dames die een robot kregen en hen verzorgden. Binnen enkele uren begonnen ze te praten tegen de robots en na een week wilden ze de robot niet meer kwijt. 

Kinderen die nu opgroeien, groeien op met robots. En zij zullen het normaal vinden. Onze gezondheid zal op de voet continue gevolgd worden. Dit jaar zal Van Hooijdonk nog een aantal chips in zijn lichaam nemen die dit gaan meten. Wat gaat dat betekenen voor huisartsen? Technologie gaat sneller zijn dan deze huisartsen.



Technisch kan alles. Business modellen zullen veranderen. Philips heeft al een app voor kinderen om te tandenpoetsen. Uiteraard voor x bedrag per maand. 

3D printen
3D-printen kennen veel mensen nu wel. Nu al kunnen kunstgewrichten worden geprint op welk gewenste plek en gewenste tijd. Kleren? Die printen we straks 's ochtends en morgen weer anderen. Fietsen? Die printen we in de winkel zelf. Kleur kun je nog kiezen. Auto stuk? Onderdelen printen we uit in de garage.

Iets maken zal nog nooit zo makkelijk zijn. Zelfs menselijke cellen behoren nu al tot de mogelijkheden. 

Context van data
Hij vertelt het verhaal van Janet. De supermarkt wist op basis van de data al dat zij zwanger was, terwijl zij dat zelf niet wist. Marketing zal nooit meer hetzelfde zijn. Ook presentatie zal van 2D naar 3D gaan. Het wordt virtual reality. En die virtual reality is echter dan de werkelijkheid. Een popconcert? Dat wordt een holografische presentatie. 

En dan?
De techniek ontwikkelt zich exponentieel. Sectoren die daar niet snel genoeg mee omgaan, zullen verdwijnen. Distributie, gezondheidzorg, telecommunicatie allemaal hebben ze ermee te maken. De meeste organisaties houden deze technieken weg. Want ze bedreigen onze gewoontes. Maar gewoonte vernietigt vernieuwing. 

Maar vergeet maar dat banen hetzelfde blijven. Wie nu wordt opgeleid, weet niet welk werk hij moet doen over vijftien jaar. Je opleiding werkt nog voor maximaal vijf jaar.  Blijven leren dus. 

En hoe gaat dat leren dan? Nou via de cloud. Antwoorden komen steeds vaker via internet. Er zijn er open source kennisplatforms. En bedrijven worden kleiner om wendbaarder zijn. Er ontstaan kleine teams naast een groot bedrijf. En doel is dat zij het nieuwe bedrijf opzetten. Ga op zoek naar die teams. Ga morgen aan de slag met zo'n team. Investeer een dag van je vrije tijd met dat team en leg het voor aan je baas. 

Zegt je baas nee? Dan weet je dat het tijd is om te vertrekken. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Drie keer failliet en marketing manager bij failliete DSB. Weggestuurd bij Ohra.

En nu spreekt deze man over het bedrijf van de toekomst en ondernemerschap.

Jammer voor zijn personeel en klanten dat zijn bedrijven geen toekomst hadden. En dan vermeldt hij ook nog dat hij lid is geweest van Raden van Bestuur van banken en verzekeringsmaatschappijen. Hij krijgt van mij een 9,3 voor “jokkebrokken” en “brokkenpiloot”….

Mark Deckers zei

@Anoniem: Dank voor je reactie en wat een vervelende ervaring. Ik kan me je kwalificatie dan voorstellen. Eén les trek ik hier uit: trendwatchers hoeven geen goede bestuurders te zijn. Verder is het voor mij geen pre dat mensen bij banken of verzekeringsmaatschappijen hebben gewerkt. Voor mij was dit een weergave van zijn verhaal. Niet meer, niet minder. Ik kan niet oordelen over zijn overige activiteiten, wat niet wegneemt dat ik je bericht gewoon laat staan.