maandag 10 november 2014

De mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk : deel 11 : Peter Ribberink


Af en toe haal ik deze rubriek van stal: het gaat dan altijd om collega's die op de achtergrond hard aan het werk zijn voor het bibliotheek. Stil en vaak niet te zien voor de buitenwereld, maar van onschatbare waarde. In die categorie behoort ook zeker Peter Ribberink.

Financiële steun en toeverlaat
Peter is financieel adviseur bij de Rijnbrink Groep en werkt daardoor als controller bij verschillende bibliotheken. Toen ik Hengelo interim-directeur was, ondersteunde hij me daar ook al. En ook nu ik in Deventer zit, is Peter mijn financiële steun en toeverlaat.

En nu hoor ik u denken: een financiële man, wat kan daar nou spannend aan zijn? Laat dat nou toch wel één van de grootste misvattingen van onze sector zijn. Onze sector is ideaal-gedreven en daardoor sturen wij vooral door onze passie voor ons werk in te zetten. Maar geld is evenzeer een middel om je doelen mee te bereiken.

Tijd en geld lijken wel wat op elkaar. Iedereen kent het gevoel wel dat zijn of haar agenda af en toe vol zit met allerlei afspraken die niet de kern raken van waar je naar toe wilt. Je bent wel druk maar niet effectief. Het is dan tijd om je agenda maar eens om te gooien en beter te bewaken.

Toveren met afschrijving, balans en liquiditeit
Nou, dat werk doet Peter dus. Maar niet voor je agenda maar voor je begroting. De passie van Peter is dan ook om begrotingen en financiële processen zo in te richten dat geld die richting ondersteunt. Geen geld naar onderdelen die niet iets bijdragen aan dat doel. Verkopers van onderhoudscontracten, vastgoedhandelaren, verzekeringsmensen, weet hij vakkundig terug te dringen tot het niveau dat nodig is voor onze organisaties. Hij tovert met afschrijving, balans, bestemmingsreserve en liquiditeitsprognoses. Peter heeft met zijn financiële werk menige organisatie behoedt voor een reorganisatie.

De bibliotheken waar Peter voor werkt, lopen met hem weg. Het is een gast die enorm hard werkt, die je op de vreemdste momenten mailt. Zelfs op momenten waarop je eigenlijk hoopte dat hij niet meer zou reageren: vakantie bijvoorbeeld. Iets meer rust in zijn gat, is misschien een vaderlijke opmerking naar hem.

Niet smijten met energie maar wel altijd zijn waar je moet zijn
Hij werkt in Alkmaar, Hengelo en Deventer, houdt kantoor in Nijverdal en heeft een huisje in Sibculo. Zijn vrouw komt uit Minsk en hij heeft een zoon in Hamburg. Als je dat weet, dan weet je dat Peter niet alleen hard werkt maar ook bijzonder effectief zijn leven inricht. Hij smijt niet met zijn energie maar hij weet die zo in te zetten dat hij telkens is waar hij moet zijn.

Peter heeft lang en veel gevoetbald. Het zou me verbazen als hij daar nu ook nog tijd voor vindt. Toch denk ik dat hij als voetballer net zo is, als in alles wat ik hierboven schrijf: 'je hoort hem niet, maar staat telkens wel waar hij moet staat en je vraagt je af hoe hij dat toch doet'. Een spits die doorbreekt van de tegenpartij, wordt tegengehouden en elke bal naar voren is scherp en getuigt van inzicht. En dat energieniveau houdt hij ook nog eens de volle wedstrijd vol, desnoods met verlenging.

Peter Ribberink begint vandaag weer na een welverdiende vakantie. Wat mij betreft hoort hij in de gallerij van mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk, de vaak onzichtbare maar onmisbare mensen achter het bibliotheekwerk.

3 opmerkingen:

Zomer65 zei

Mooi portret! En zeer herkenbaar ;-) Wij lopen ook erg met hem weg hier in Kennemerwaard!

Anoniem zei

Een mooi portret Mark en hij verdient het! Fijne collega dat is ie.

Hans ter Heijne zei

Top collega!
Bijzonder goede herinneringen aan mijn voormalig collega.
en inderdaad Mark, op de achtergrond van grote waarde voor dr bibliotheek branche.
Succes verder Peter.