dinsdag 26 februari 2013

Hoe de materiële en immateriële wereld versmelten...

  
Mikka Leinonen heeft een mooie theorie:de materiële en immateriële wereld zijn bezig om met elkaar te versmelten. Ik weet het het klinkt een beetje sofisch. Maar geloof me, ik sta nog steeds met beide benen op de grond en de genoemde theorie wordt één van de hippe business modellen voor de komende jaren.

Kijk maar eens goed naar de bijgeleverde sheet. Ik geloof dat er veel waarheid in zit. Informatie is niet gebonden aan een medium en wordt daarmee vloeibaar. Informatie krijgt waarde door context en vooral doordat informatie gaat circuleren, door delen dus. De informatie beïnvloedt je gedrag, emotie of kennis. Informatie hierover is nieuwe marktinformatie maar evenzeer informatie voor jezelf.

Technologie verbindt meer en meer die materiële met de immateriële wereld. Werd status een generatie geleden nog afgelezen aan bezit (huis, auto, baan), tegenwoordig hechten we meer en meer waarde aan immateriële status: (imago, uiterlijk, (digitale) vrienden). En het materiële wordt meer en meer verbonden met het immateriële. 

Wie waarde wil creëren denkt er dus over na hoe hij die immateriële waarde dus in zijn product of dienst kan stoppen. Een interessante om eens over na te denken voor de bibliotheek: materieel uitlenen is daarmee een eindig concept geworden. Het gaat om de vraag wat we immaterieel bereiken en welke middelen we in kunnen zetten om dat te bereiken.
 
Eén van de vorige berichten over Bibliotheek 4.0 van Rosemie Callewaert is zo'n goede aanzet zoals Leinonen bedoelt. Maar volgens mij zijn we nog lang niet klaar.
 
Hoe gaan wij materieel en immaterieel nog verder met elkaar verbinden?
 
Meer aardige presentaties  - inclusief uitwerkingen van bovenstaande model - van Leinonen vindt u hier.

Geen opmerkingen: