maandag 27 juni 2011

Vertel het goede nieuws!

OZB tegen bezuinigingen
Bezuinigingen. Ze zijn er. Maar soms krijg je het gevoel dat bibliotheken tegen elkaar opbieden wie de grootste heeft. En het is uiterst besmettelijk. Als de ene gemeente 20% bezuinigt, denk de andere gemeente dat ze wel 25% kunnen bezuinigen.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Alleen krijgen die veel minder aandacht. Kijk maar eens naar de gemeente Twenterand. Daar lag een bezuiniging en die is ongedaan gemaakt. Gewoon door weloverwogen en in overleg met de inwoners de OZB te verhogen. Vertel het verder! Het kan dus ook anders.

Of lees het verhaal van Erna Winters en haar inzet voor bibliotheekwerk in Castricum. Het laat zien hoe hard je moet vechten en je de blaren op de tong moet kletsen. Maar ook hoe goed het is om op die manier weer helemaal een verbinding te maken met de lokale samenleving. Vertel het verder! Het kan dus ook anders.

Zelf ben ik op dit moment betrokken bij een gemeente die ook fors moet bezuinigen maar waarbij we alle middelen inzetten om toch alle vestigingen open te houden. En jawel. Het lijkt resultaat op te leveren. Vertel het verder! Het kan dus ook anders.

Nee, ik geloof niet dat we alles kunnen ombuigen en alle bezuinigingen weg kunnen krijgen. Wel geloof ik dat bibliotheken zelf de enige zijn die zelf kunnen vertellen dat het ook anders kan. Laten we dus ook vooral de goede voorbeelden met elkaar delen. Als gemeenten elkaar ophitsen met wie het hardst kan bezuinigen, laten wij elkaar dan ophitsen met wie daar het beste tegen in kan gaan.

Iemand nog meer goede voorbeelden? Vertel het verder!

Met dank aan Peter Ribberink voor de attendering.

Geen opmerkingen: