dinsdag 21 juni 2011

Wat de nominatie voor ICT~Office Innovatie Award met je doet…


Vorige week dinsdag zag ik in de loop van de avond een mailtje dat we genomineerd waren voor de ICT~Office Innovatie Award. Om eerlijk te zijn: ik kende de award niet. Dus het eerste wat je doet is kijken waar die award vandaan komt.

ICT~Office is de branchevereniging van 550 IT-, Telecom- en Internet- en Officebedrijven. De bedrijven kennen een gezamenlijke omzet van € 30 miljard en ze hebben samen meer dan 250.000 werknemers. De award wordt naast deze branchevereniging ook uitgegeven door het ministerie van Econmische Zaken.

Alles bij elkaar: dit is geen misselijke nominatie. Dus snel de vlag uit en iedereen laten weten dat we genomineerd zijn. En inderdaad, op de avond zelf regent het al felicitaties. Prachtig.

Biebsearch is opgepikt ver buiten onze eigen branche en er wordt met bewondering naar gekeken. Dat is mooi en nodig. Want ik geloof dat bibliotheken en onderwijs nog lang niet met elkaar klaar zijn. Sterker nog, ik geloof dat de toekomst van bibliotheken voor een veel groter deel bij het onderwijs ligt, dan dat we nu met elkaar durven toegeven.

Van binnen de branche naar buiten de branche
Wat bibliotheken met elkaar bereiken is niet gering. Systemen die stapsgewijs steeds verder aan elkaar gekoppeld worden. Vergezichten die steeds dichter bij komen. En van verbindingen tussen eigen systemen stappen we nu vervolgens over op verbindingen met onze netwerkpartners. Koppelingen met Kennisnet en koppelingen met partners in Elektronische Leeromgevingen.

Goed bewaarde geheimen
Een nog te goed bewaard geheim is bijvoorbeeld is dat onze zoekmachine Aquabrowser gekoppeld kan worden aan alle bestanden die via Edurep van Kennisnet beschikbaar zijn. En ook een nog te goed bewaard geheim is dat we al een koppeling hebben met leerlingadminstraties en bibliotheekadministraties via de koppeling met Entree van Kennisnet.

ICT-hoogstandjes
Onderwijs en bibliotheken zijn beide sectoren met autonome stichtingen en beperkte centrale sturing. Het zijn geen sectoren waar alles van goud is of waar de bergen tot in de hemel reiken. Verre van dat. En toch slagen ze er meer en meer in om met (open) standaarden elkaar te vinden. En beide sectoren zijn daar naar mijn gevoel te weinig van op de hoogt en daardoor ook te weinig trots. Er worden echte ICT-hoogstandjes geleverd.

Kinderen voorbereiden op de kennissamenleving
Ik geloof dat we de samenwerking tussen bibliotheken en onderwijs nog veel groter kunnen maken. Dat onderwijs en bibliotheken samen een belangrijke rol kunnen spelen in het opleiden van kinderen voor de kennissamenleving. We moeten het alleen meer van elkaar ontdekken. En daarom is het goed dat Biebsearch in de schijnwerpers komt met een nominatie voor de ICT~Office Innovatieaward.

Bibliotheken roep ik dan ook nog graag op om werk te maken van het eerdergenoemde Driepuntenplan. En het onderwijs roep ik van harte op om de samenwerking met bibliotheken op te pakken op alle niveaus.

Trots
Ja, ik ben trots. Trots dat ik Biebsearch vanaf het begin heb mogen mee maken. Om eerlijk te zijn: de eerste gesprekken met een ROC waren een Babylonische spraakverwarring. We hebben langs elkaar heen zitten praten. We hadden elkaars taal nog niet gevonden. En langzaam groeide dat. En ICT speelde daarin een sleutelrol.

Voor alle soorten onderwijs
Ik herinner me hoe trots we waren toen het eerste contract getekend werd ROC Landstede. Ik herinner me nog hoe we door een connectie met een school plotseling voor een directieoverleg stonden van zeven scholen en dat de centrale bestuurder zei: “dit moeten we hebben”. En zo zaten we plotseling in het voortgezet onderwijs.

En samen met de provincies Flevoland en Overijssel stapten we niet veel later in een project voor Primair Onderwijs: Biebsearch Junior.

Tweede Kamer en de Volkskrant
Ook herinner ik me nog hoe trots we waren toen we voor het eerst genoemd werden in Tweede Kamerstukken. Ik herinner me hoe even later de Volkskrant op de voorpagina opende met Biebsearch/Fiducia van ROC Deltion met de kop: “Redding voor de leerling die verdrinkt in Google”. En ik herinner me hoe trots we waren toen we in 2008 de Bibliotheek Innovatieprijs wonnen.

En ik herinner me ook dat landelijke partijen ons uitnodigden om een masterclass te organiseren voor bibliotheekorganisaties in Nederland. En hoe we koppelingen hebben gelegd met Kennisnet en met diverse leveranciers van Elektronische leeromgevingen.

En dan nu een nominatie buiten de branche voor de prestigieuze ICT~Office innovatie-award. Ik mag bij de gala-avond aanwezig zijn samen met mijn collega en kopvrouw van Biebsearch Annemarie van Essen.

Niet zonder…
Dat in de wetenschap dat deze nominatie er niet geweest was zonder heel veel anderen. Niet zonder Tineke, niet zonder Arend, niet zonder Nicole, niet zonder Marcel, niet zonder Margriet, niet zonder Elin, niet zonder Astrid, niet zonder Jaap, niet zonder Annemarie, niet zonder JaapJan, niet zonder Jelle en niet zonder al die anderen die van Biebsearch zo’n succes hebben gemaakt.

Ik wens de bibliotheken een mooie toekomst met Biebsearch. De nominatie zie ik als een bevestiging dat die toekomst er is. En daarom ben ik bijzonder trots op die nominatie. Een nominatie die onze gezamenlijke toekomst bevestigd.

6 opmerkingen:

essen2punt0 zei

Een nominatie die me trots maakt omdat we daardoor ook nog weer even achteruit kijken en zien wat we allemaal al gedaan hebben!
Dankzij zo verschrikkelijk veel mensen.

marcel350 zei

Ja, natuurlijk zijn we trots. Trots op onze collega's, maar ook op de leerlingen die steeds vaker hun weg weten te vinden in Biebsearch.
We kunnen vol trots achterom kijken, maar we blijven ook vol vertrouwen vooruit kijken!

Festina Lente zei

Van harte!

hannie zei

Het is echt bijzonder. Petje af en een diepe diepe buiging voor al het werk dat jullie met elkaar verzet hebben. Ik hoop dat in alle provincies heel veel scholen zich zullen aansluiten.Het is werkelijk een prachtige vorm van samenwerking.

JaapJan Vroom zei

Dag Marck

een late reactie :). Ondertussen zijn we 7 jaren verder. Helaas moeten we concluderen dat het financieel niet meer mogelijk is onze eigen content te laten doorzoeken door de aquabrowser. Nog erger: we zien dat eigenaren van content (de KB) er steeds meer op gaan zitten en dit niet willen delen buiten de bibliotheken om. Slechte zaak. Ik zie dus een beweging de verkeerde kant op. Wordt het niet tijd voor een kop koffie?

Mark Deckers zei

Dag JaapJan: wat goed je hier te treffen. En ik herken wel wat je zegt. Ja, een kop koffie is misschien helemaal niet verkeerd. Ik heb veel contacten bij de KB en breng je daar graag in contact met mensen. Mail me maar. Mijn naam is nog steeds hetzelfde alleen is ons domein tegenwoordig @rijnbrink.nl