woensdag 15 juni 2011
Openbare Bibliotheken en Spotify… zit daar muziek in?
Spotify: velen van ons gebruiken het. De streamingmuziekdienst die sinds mei 2010 in Nederland actief is. Ze hebben in Nederland net hun eerste verjaardag gevierd. Vanochtend had ik samen met onder andere collega’s van Bibliotheek.nl, de Centrale Discotheek Rotterdam en een paar vakcollega’s uit Gelderland en Friesland een overleg met ze.
Via via waren we met het hoofdkantoor van Spotify in Zweden in contact gekomen en we hebben ze de vraag gesteld of ze interesse hadden in een samenwerking met de Nederlandse openbare bibliotheken. Dat hadden.
Abonnementsvormen
Spotify heeft een basis van 13 miljoen muziektracks. Die zij via een speciale client beschikbaar stellen. Daarbij werken ze met drie modellen: Free, Unlimited (€ 5,- per maand) en Premium (€ 10,- per maand). Alles is legaal geregeld. En met indrukwekkende gebruikscijfers.
Het is interessant om de medewerkers van Spotify te horen vertellen over de onstuimige groei van het bedrijf. Beide personen werkten allebei een jaar bij het bedrijf en behoorden daarmee tot de “oudgedienden”. Zo snel groeit het.
Alles gaat digitaal
Ik was onder de indruk van hun werkwijze. Een bedrijf dat heel nadrukkelijk een digitale strategie volgt. Alles is gericht op digitaal gebruik en digitaal lid worden. Alles is er op gericht om “Free”accounts om te zetten naar “Unlimited” of “Premium”.
Zoeken bij de bibliotheek wordt ook zoeken bij Spotify?
Samen met Bibliotheek.nl en de CDR hebben we een oriënterend gesprek gevoerd over de mogelijkheden. Aan het eind van het gesprek was er zicht op een mogelijkheid. Die zou eruit kunnen bestaan dat de Nederlandse bibliotheken een zoekkoppeling maken naar Spotify. Wie op die manier zoekt en verder klikt kan gebruik maken van een “Free”account.
Als je zoiets aanbiedt zul je veel informatie aan gebruikers moeten verstrekken over wat Spotify is. Wij kennen het misschien wel, maar grote groepen Nederlanders kennen het niet. Daar ligt dus een belangrijke gezamenlijke rol.
Meerwaarde aan je bibliotheekabonnement
Als je zoiets kunt maken dan is de volgende stap dat we eens moeten gaan kijken of we leden ook kunnen koppelen aan bijvoorbeeld een “Unlimited”abonnement. Dit uiteraard gekoppeld aan je bibliotheekabonnement. En dan kom je op vragen of je zoiets gezamenlijk afkoopt of verdisconteerd in abonnementsgelden of een mix daarvan.
Spotify gaat een eerste voorstel uitwerken. Dat zullen we met dezelfde groep nog eens beoordelen. Dat zal de komende maanden zijn beslag krijgen. De verwachting is dat er op een aantal plaatsen een proef zal worden uitgevoerd. Die zal met name moeten gaan over het businessmodel over de koppeling tussen het bibliotheekabonnement en het Spotifyabonnement. En dat zal nog best een ingewikkelde worden.
Maar eerst maar eens even uw mening: hiermee doorgaan? En zo ja, heeft u suggesties of aandachtspunten? Laat maar komen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
24 opmerkingen:
Goede ontwikkeling. Ik hoop dat wij hier in de toekomst nog meer van gaan horen.
Dit is volgens mij ook iets meer voor de VOB inkoopcommissie. Misschien dat wij dan volgend jaar wel een digitale bron hebben die de moeite en zijn geld bwaard is :)
Uitstekende actie van deze werkgroep. Chapeau. Als er een samenwerking kan komen - en ik hoop echt dat jullie daar op aansturen - snijdt het mes aan twee kanten; goed voor de naam Spotify en goed voor de NL bibliotheken om internationaal sier te maken. Waar wij zeker bij kunnen helpen, is om met name de klassieke muziek beter te ontsluiten. Dat is momenteel hopeloos doorzoekbaar. Misschien iets om mee te nemen in het vervolggesprek? Vooralsnog is het behelpen met een niet-spotify zoekmachine, zie video.
Hou ons op de hoogte, Mark!
Lijkt me een prima ontwikkeling om verder te onderzoeken. Ik denk dat het goed is als we als bibliotheken aansluiten bij dit soort populaire internet initiatieven.
Kijk, dit zijn nu ontwikkelingen waar we in de bibliotheekwereld op zitten te wachten!!!Klasse!
Duimen omhoog! Als je met niet al te veel moeite in zee kunt gaan met partners die er hier en nu toe doen: waarom niet?
@Jeroen: hiervan ga je ongetwijfeld meer horen :-)
@Rob: we sturen inderdaad aan op een samenwerking, maar zijn nu eerst benieuwd naar het voorstel waarmee Spotify gaat komen.
@brt: fijn!
Mvg,
Jeroen
He Mark,
Goede actie, toch een 'maar'. Nu is Spotify nog 'in', maar juist zo'n dienst als spotify kan ook zo maar weer vertrokken zijn. Zoonlief was spotify al zat en vond snel een legale en in zijn ogen betere soortgelijke dienst. Ben je niet bang door dit soort diensten te institutionaliseren je te binden aan iets wat straks alleen nog bestaat omdat de bieb er een contract mee heeft? Denk aan Hyves en de Telegraaf. Veel leerlingen gaan naar Facebook. Dit soort processen zijn niet te sturen.
Uiteraard wel lastig om te zien welke dienst wel en niet waarde op langere termijn bieden...
Ben benieuwd waar jullie op uit komen. Veel succes!
JaapJan
@Jeroen van Beijnen: je suggestie voor de inkoopcommissie is al opgepikt. En ik heb veel respect voor die commissie want ik weet ook hoe ingewikkeld het is met rechten. Ook bij muziek zie dat de rechten peperduur zijn. Bibliotheken zullen zich dus moeten realiseren dat dit zeker geen "gratis" dienst kan zijn als ze de bibliotheek er aan willen verbinden.
@JaapJan: dank voor je opmerking. De continuïteitsvraag is inderdaad een belangrijke en zal niet makkelijk te beantwoorden zijn. Tegelijkertijd weet ik wel dat bibliotheken eigenlijk niet heel veel tijd hebben om over alles na te denken. De uitleningen van CD's zitten in een gestage val naar beneden. Laten we zeggen dat het vijf voor twaalf is. Wie nog iets wil, moet nu opstaan.
@JaapJan Ben wel benieuwd welke dienst dat dan is? In NL is Spotify naar mijn weten de enige 100% legale. Velen gebruiken ook Grooveshark, maar die wordt min of meer gedoogd en is niet legaal volgens de letter van de wet.
Het zou een geweldige aanwinst zijn voor zowel beide partijen als voor alle leden
Ik kan hier alleen maar heel blij van worden. Spotify incorporeren in onze werkwijze en ons werkveld uitbreiden naar streaming. En stel je voor als wij Spotify kunnen uitbreiden met de collectie van de CDR. Want daar zit zoveel bijzonder materiaal in de collectie, daar kan Spotify alleen maar van dromen.
En dan zouden we ook kunnen gaan werken aan het koppelen van Spotifytracks aan onze catalogi. Of maak ik nu wel hele grote sprongen?
goed plan! zeker de koppeling met het bibliotheekabonnement spreekt me aan. we laten dan zien dat we vinden dat mensen die prachtige dingen maken hiervoor ook geld verdienen te krijgen. (de betaalde versie heeft daarnaast ook andere voordelen trouwens.)
Maar dan moet het wel duidelijk zijn dat het geld ook echt naar de artiesten gaat. Hoe dat is geregeld weet ik niet.
JanJaap heeft een punt, maar een afspraak hoeft niet voor eeuwig te zijn, lijkt me.
Als het lukt, laten we meteen zien dat bibliotheken een belangrijke samenwerkingspartner zijn. ook wat betreft e-boeken.
@Edo: Lijkt me niet een heel grote sprong hoor, die koppeling. Maar het realiseren van zinvolle toevoegingen aan of verrijking van de content is één van de onderdelen van dit project. Dus als je ideeën hebt.. :-)
Prachtig plan!
Net een wasmachine: terwijl je bezig bent met lokale/regionale bijzonder prettig bibliotheekwerk - draait de de was gewoon ook. Gewoon heerlijk dit soort bezigheden voor bibliotheken. Dit is krachten goed gebruiken.
@Edo
Spotify met de CDR catalogus zou Spotify in een klap de beste dienst ooit maken en zou andere diensten serieus aan het werk zetten om zelf ook zoiets te bouwen.
win-win dus.
Dag Marc, we zijn heel benieuwd hoever jullie geraken! Hoor vanuit CDR wel minder positieve geluiden dan die van jou.
Wij - in Spotifyloos Vlaanderen - timmeren verder aan de weg van Bib.fm. We onderhandelen momenteel via onze commerciële partner Aristo Music met de majors voor een B2B2C overeenkomst. Indies zouden volgen.
@bibliotheekr.org: ik ken de Vlaamse opzet en ben daar best jaloers op. Het is niet gezegd dat we er met Spotify zo maar uit komen. Misschien komen we elkaar dus nog wel tegen.
Het onderwerp metadatering van Spotify tracks, en dan met name bij klassieke muziek, komt aan de orde in dit artikel: http://goo.gl/CT2eu
@Rob: Thanx!
Dag Mark,
Ik lees toevallig je post. Hoe is dit afgelopen?
(Spotify gebruiker en bibliotheeklid)
@Fenna: het overleg met Spotify is even gestaakt nadat de Centrale Discotheek had aangegeven dat zij eigenlijk dezelfde content hebben. Dit heeft onder andere geleid tot de muziekdienst webluister waar op dit moment alle bibliotheken van Nederland op aangesloten worden.
Alhoewel er veel overeenkomsten en veel verschillen zijn, kan ik in de bibliotheek leven met een cdr-streaming. Maar dan moeten we nu ook wel laten zien wat we "in huis" hebben!
Een reactie posten