donderdag 2 juni 2011

Ik ben allochtoon

Colmpop 2011

Deze foto is genomen op het popfestival in ons dorp. Twee dagen per jaar organiseert ons dorp zo’n festival. Op hetzelfde terrein waar ook de kleedjesmarkt op Koninginnedag plaats vindt en het zomerfeest aan het eind van de zomer.

Ik zeg dorp maar dat is het helemaal niet. Het is een nieuwbouwwijk waar 30.000 mensen wonen. Die wijk is ongeveer 30 jaar oud en wordt vooral bevolkt door lieve burgergezinnetjes. De kern van de wijk wordt echter gevormd door het oude dorp. Een paar familienamen kom je in dat oude dorp telkens tegen: Veldwachter, Wolters, Van Gurp en zo nog een paar.

Het popfestival, de zomerfeesten en de Koninginnedag worden vooral georganiseerd door mensen uit het oude dorp. En die organiseren het ook nog gewoon alsof het nog een klein dorp is. Het is alsof ik weer op bezoek in het dorp van mijn jeugd. Het is allemaal wat ruwer en bonkiger.

En trouwens het gaat ons oude dorp bij Koninginnedag, niet om de Koningin, bij de zomerfeesten gaat het niet om de kermis en bij het popfestival gaat het niet om de muziek. Als u goed kijkt ziet u de zanger op de achtergrond goed zijn best doen. Maar het publiek zal hier niet meer in vervoering raken. Ze hebben vooral oog voor elkaar.

In dit popfestival voel je nog de geschiedenis van de oude jaarmarkten. Je voelt de genetische geschiedenis van een dorp. Dit zijn de moment om elkaar te ontmoeten, om nieuwtjes uit te wisselen of om een huwelijkskandidaat op te doen. Facebook avant la lettre.

Het gaat bij het festival niet om de muziek maar vooral om de ontmoeting. En vooral een ontmoeting van al die mensen uit het oude dorp. Een feest zonder muziek is voor hen wel denkbaar, een feest zonder tap niet. Het is tekenend dat bij het zomerfeest de feesttent groter is dan de kermis.

En natuurlijk komen er mensen op af uit de nieuwbouwwijk. En misschien zijn er wel meer mensen uit de nieuwbouwwijk dan uit het oude dorp. Maar in alles voel je: dit is het feest van het oude dorp. En ik ben allochtoon.

En dat in één foto. Hieronder de andere foto’s. Let vooral op de baby met gehoorbeschermers.

2 opmerkingen:

Hendrika zei

Mooi man!! Doet het hartstikke goed in zwart-wit.

Mark Deckers zei

@Hendrika: Dank je!