donderdag 30 juni 2011

1 januari 2013 : Iedereen overal lenen


Al een paar keer heb ik geblogd over het idee om bibliotheekleden de mogelijkheid te geven om te lenen in elke openbare bibliotheek. Je blijft lid van je eigen bibliotheek maar als je eens in een andere plaats bent mag je daar ook de bibliotheek gebruiken. Van Cubiss ontving ik bovenstaande Slideshare waarin alles nog eens simpel wordt uitgelegd.

Hele provincies melden zich
Eerder meldde ik al dat Gelderland en Brabant zelf natuurlijk positief waren over dit idee. Ook uit Friesland en Limburg (in juni met een bibliotheek aangehaakt) waren er al positieve signalen. Inmiddels heeft Overijssel er officieel over vergaderd en zich ook achter dit idee geschaard.

Via Wim Keizer kreeg ik bericht dat netwerken uit Noord- en Zuid-Holland ook enthousiast zijn.

Kortom, dat gaat de goede kant op. De Zeeuwse bibliotheken hebben mij een nuchtere reactie gestuurd die erop neer komt dat ze het een voorwaarde vinden dat het aansluit op de landelijke infrastructuur. Zijn we het ook mee eens lijkt me.

Commissie Marketing
Uit onverwachte hoek kreeg ik een mooi bericht. De commissie Marketing van de VOB heeft het initiatief enthousiast begroet. Zij gaven ook aan dat de Provinciale Service Organisaties en Provinciale Directie Overleggen in staat moeten worden geacht dit op te pakken.

Wie moet dit nu oppakken?
Tja en toen. Ik roep iets. Er wordt enthousiast gereageerd en hoe nu verder. Eerder dacht ik dat we maar eens een landelijke bijenkomst moesten organiseren. Dat zou dan op persoonlijke titel zijn. Gewoon maar eens kijken hoe en wat.

Gezien de reacties hebben we aan draagvlak niet te klagen. Dus dat is eigenlijk het probleem niet. Mijn gedachten zijn dus eigenlijk om deze stap maar over te slaan en maar eens te kijken naar de uitvoering. Misschien moeten de PSO's deze handschoen maar eens oppakken samen met de commissie Marketing? Ik zoek dus eigenlijk iemand die deze aap wel op de schouder wil nemen en ook wel een uitwerking wil gaan maken.

Uitwerking
Bij een eventuele uitwerking zal er ook meer cijfermatige onderbouwing moeten komen: Wat levert het op en welke energie moeten we er in stoppen?.

Daarnaast constateer ik dat er een bestaande technische oplossing is (Gastlenen) en een toekomstige technische oplossing (nieuw Identificatie en Authenticatie Management Systeem van Bibliotheek.nl). Uiteraard moeten we aansluiten bij landelijke infrastructuur. Dan moet het wel klaar zijn natuurlijk. Als je al te lang moet wachten dan ga je toch iets regelen. Uiteindelijk sluit je altijd aan op de landelijke infrastructuur. En ik ga ervan uit dat 1-1-2013 daarvoor geen belemmering moet zijn. Kortom, het moet niet gaan om systemen. Wat relevant is dat we het snel werkend krijgen voor onze klanten.

Wilskracht en inbedding in beleid
Kortom, ik geloof dat er in Nederland de wilskracht is om op 1-1-2013 bereikt te hebben dat iedereen overal kan lenen. Nu nog een partij die die kans wil verzilveren. Wie dat zou moeten zijn, hoor ik graag van u. Maar wacht niet te lang, want we willen natuurlijk van start.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De stichting pso,'s vergadert toevallig volgende week. Wellicht kunnen we deze en gene nog wat influisteren? Lijkt me wel een goed plan... Jacq

Boudewijn van der Lecq zei

Ja Mark, je hebt wat losgemaakt. Qua handschoen heb ik goed nieuws - Cubiss heeft 'm al opgepakt. We hebben intussen contact met alle PSO's hierover en ook intensief contact met de VOB in de persoon van Coen van Hoogdalem. Doorrekenen gaan we zeker doen, maar gezien de ontwikkelingen die toch echt gaan komen is gastlenen een service die je de bibliotheekgebruiker van nu en straks onmogelijk kunt ontzeggen. Ik zeg - 1 januari 2012. Nu alleen nog iets regelen waar bibliotheekklanten straks al die e-books in kunnen leveren ;-).

Boudewijn van der Lecq,
Manager Innovatie en Productontwikkeling Cubiss

Mark Deckers zei

@Jacq: kijk maar eens naar de reactie van Cubiss. Ik denk dat het wel verstandig is dat de PSO's hier even over nadenken.
@Boudewijn van der Lecq: Dank voor je reactie. Fijn dat Cubiss hier wat in wil betekenen. Belangrijk is wel dat Cubiss dit kan oppaken namens alle PSO's/PDO's en/of alle bibliotheken.

mat kinh zei

Hello there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this web site.