donderdag 28 oktober 2010
Joepie weer werken met studenten in het SaxionInnovatielab Overijsselse Bibliotheken
We vertellen graag over de innovatie in Overijssel. We hebben een breed programma voor vernieuwing van vestigingen en digitale diensten. We hebben een mooi concept voor het onderwijs. Het zijn vormen van vernieuwing die gericht zijn op alle bibliotheken en die gericht zijn op de korte termijn. De bibliotheek van morgen dus.
Maar wie denkt er eigenlijk na over de bibliotheek van overmorgen? Een aantal collega's van mij heeft daar iets moois voor bedacht: het SaxionInnovatielab Overijsselse Bibliotheken. En het leuke is, ik mag er aan meedoen.
Deelnemers
Dit innovatielab zal worden ingevuld door de Overijsselse Bibliotheken en de Saxion Hogeschool. Met de IDM-afdeling van Saxion werkten de Overijsselse Bibliotheken al langer samen in een speciaal studentenprogramma. Dat gaan we nu uitbreiden. Dit gebeurt naast de IDM-opleiding onder ander met het lectoraat Crossmedia Strategy & Design.
Doel
Doel is om mensen uit de bibliotheekpraktijk en studenten aan elkaar te koppelen rond toekomstthema’s. Het kan dan gaan om trendanalyses of scenarioontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van augmented reality of hoe bouw je een volledige dienstverlening rond sociale media. Daarmee creëer je op den duur een structurele omgeving waarmee de toekomst verkend wordt.
Aanschuiven in de schoolbanken
Het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek in Deventer is bereid om ruimte te maken voor zo’n lab. Zelf zal ik als een soort begeleider gaan meedoen voor een dag in de week. Een experiment dat vanaf 1 januari zal starten. Ik schuif vanaf half november aan bij een reeks collegebijeenkomsten rond onderzoek. Samen definiëren we dan de eerste onderzoeksopdrachten die in dit lab aan de orde kunnen komen. We creëren opdrachten om de bibliotheek van overmorgen maar eens te verkennen. Ik heb er zin in om weer samen met studenten te gaan werken.
Innovatielab in de oudste bibliotheek van Overijssel
Daarmee ontstaat in Deventer een unieke combinatie. Een bibliotheek die flink aan de weg timmert met de bibliotheek van morgen: hippe bibliotheekvestigingen op basis van retailprincipes en een website die er mag wezen. Tegelijkertijd kan er straks ook nog verder in de toekomst gekeken worden. En dat in die bibliotheek die dit jaar zijn 450-jarig bestaan vierde: het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Het wordt nog eens een echt innovatiecentrum.
Overigens, het is een open opzet. Andere partners kunnen zich melden.
En de kijkersvraag voor dit moment: welke onderwerpen moeten we meenemen naar die bibliotheek van overmorgen en moeten we eens gaan onderzoeken?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
10 opmerkingen:
Ik, IDM student bij Saxion Hogescholen te Deventer heb er zin in!
inspirerende opzet en; je mag weer naar school.
@idmella: da's mooi!
@diriwout: ach ja, je moet iets doen om je jong te voelen ;-)
Bonjour Mark, Welkom op 't Klooster!
@rudy: terug op 't klooster. Van 92-94 werkte ik daar op het wsf-bureau. Was mooie tijd. Laat die mooie tijd maar terugkomen!
Hé Marc,
Met heel veel plezier lees ik af en toe je weblog.
Hier een reactie op je kijkersvraag, vanuit Frankrijk.
De Nederlandse bieb uit mijn verleden bood me de kans om wekelijks 2 of 3 boeken in het Nederlands te verslinden. Heerlijk. Tópuitvinding, zo'n bieb!
Maar ja, ik koos ervoor om buiten het Nederlandse taalgebied te gaan wonen...net als vele anderen.
Maar ja, we houden nog steeds van drop, hagelslag, speculaas, nasi goreng en leesvoer in onze eigen taal!
Zou de Nederlandse bibliotheek van de toekomst ook digitaal (e-books en e-magazines) voor het algemene publiek gaan uitlenen?
Vast!
Keep up the good work!!!
@esther: he, leuk je hier weer tegen te komen. Ik begrijp dat het goed gaat in Frankrijk! Eh ja, dan is een digitaal lidmaatschap wel handig.
Ik heb naar je verwezen op mijn website: http://www.infocommunicatie.nl/Tip%20van%20de%20week
succes!
Lidwien
@Lidwien: dankjewel, leuk dat je hier voorbij komt!
Een reactie posten