dinsdag 16 februari 2010

Eén aquabrowser voor heel Nederland!

Zo, we gaan vandaag maar weer eens een simpele oplossing voor een moeilijk probleem verzinnen. Houd u vast.

Er wordt op dit moment een hoop verzonnen rond de ICT-infrastructuur in Nederland. Na de certificering van bibliotheeksystemen, kwam er een blauwdruk met "kristallisatiepunten". En de nieuwste feature is natuurlijk de aanbesteding van een Nationale Bibliotheek Catalogus en een Digitale Content Repository.

Zo, als u nu nog aan het lezen bent, hoort u bij die laatste 3% van het bibliotheekwerk die zich niet direct laat wegdrukken door een paar digitale kreten. Welkom.

In het bibliotheekwerk is er grote eensgezindheid dat we onze ICT nog een aantal stappen kunnen verbeteren. Het eindplaatje lijkt redelijk helder (zie boven). De grote vraag is alleen hoé we er naar toe gaan, met welke tussenstappen en of de burger er ondertussen ook al beter van wordt.

Laat ik u eens één tussenstap geven die volgens mij voor iedereen acceptabel is en die morgen tot resultaat kan leiden:

Stap met zijn allen over op één aquabrowser.

In Nederland zijn er denk ik naar schatting zo'n 25 tot 30 aquabrowsers actief. Elke provincie heeft er één en een aantal grote steden draait op een eigen aquabrowserserver.

Die servers zijn onderling verbonden. De moeder-aller-moeders is de aquabrowser van Bibliotheek.nl. Die aquabrowser "voedt" de andere aquabrowsers met de landelijke indexen. Bijvoorbeeld de indexen van de krantenbank.

Op die provinciale aquabrowser kunnen vervolgens weer verschillende "skins" draaien. Een skin is een speciale aquabrowseringang met een eigen look-en-feel. In Overijssel heeft elke bibliotheek een eigen skin en ook voor elke school die Biebsearch gebruikt hebben we zo'n skin.

Zo, nu bent u weer bij hoe dat zit met die aquabrowsers. Maar waarom zouden we overstappen op één aquabrowser? Ik ga er dan vanuit dat heel Nederland gebruik gaat maken van de aquabrowser van Bibliotheek.nl. Welke voordelen zitten daar aan?

Voordeel 1: We krijgen alle kranten
In uw provinciale of stedelijke aquabrowser zitten niet alle kranten. De indexen zijn te omvangrijk om goed te distribueren. Daarom heeft alleen de aquabrowser van Bibliotheek.nl het hele archief. Als we allemaal onze "skins" maken op de aquabrowser van Bibliotheek.nl hebben we dus in één klap alle kranten.

Voordeel 2: We hoeven geen data rond te pompen
Uit bovenstaande kun je afleiden dat we flink wat data naar elkaar aan het rondpompen zijn. Door dat vanaf één punt te doen kan dat vervallen. Klinkt een beetje als gezamenlijk één catalogus onderhouden.

Voordeel 3: Eén index die we aanbieden aan Google
Onze webpresence is voor een deel gerelateerd aan de manier waarop we gevonden kunnen worden door Google. Hoe gaan we dat doen met elkaar? Gaan we allemaal onze eigen catalogus of aquabrowser aanbieden aan Google? En moeten we er afzonderlijk voor zorgen dat we zo hoog mogelijk in de ranking terecht komen? Of gaan we dat gezamenlijk doen met één index van alle bibliotheken? Mij lijkt de keus makkelijk.

Voordeel 4: Investeren in zwaardere servers en hosting
Nu regelt elke provincie welke voorzorgsmaatregelen worden genomen voor uitval. In veel gevallen draaien er geen "schaduwservers" van de aquabrowserservers. Dat is een zwakke schakel in de uptime. Door gezamenlijk één grote aquabrowser te beheren, kun je daar met z'n allen beter van worden en wel dergelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Voordeel 5: Eén keer betalen voor koppelingen
Aangezien er maar één aquabrowser is, kun je ook maar op één aquabrowser een bron koppelen. Dat kan dus nooit beteken dat dezelfde bron ook nog eens op een andere aquabrowser moet worden gekoppeld. Dat gaat ons geld besparen.

Voordeel 6: Over de provinciegrenzen heen
Ik werk nu wel eens met Biebsearch voor scholen die in drie provincies werken. Ik heb dan te maken met drie aquabrowsers. Ik kan geen diensten makkelijk aan elkaar koppelen. De mediatheek van de ene school in de ene provincie kan ik niet laten zien aan die nevenvestiging die in een andere provincie zit.

Voordeel 7: Iedereen kan bij alle bronnen
Voortvloeisel uit voordeel 5 is dat iedereen ook snel bij alle bronnen kan. Wij hebben de AO-boekjes gekoppeld op onze pronvinciale aquabrowser. Hoewel het niet moeilijk is om het ook beschikbaar te krijgen op andere servers, moet het toch nog opnieuw gekoppeld worden. En dus kost dat tijd. En u zult zien: dan willen we het toch weer net anders en op onze eigen manier hebben.

Voordeel 8: Uniformiteit
Voortvloeisel uit voordeel 7 is dat we nu eens eindelijk naar een uniforme presentatie gaan. Dat geneuzel of die cover nu links of rechts moet zitten. Of dat logo van de bibliotheek nu wel of niet bij dit titels moet staan. Alle respect voor alle goede discussies maar ik word er wel eens moet van.

Voordeel 9 en Voordeel 10
Tien voordelen klinkt beter dan acht. Tien is een mooi rond getal. Die laatste twee voordelen heb ik echter nog niet. Maar ze zijn er vast. Denk even met me en we hebben ze.

Maar doen dan?
Het leven is al ingewikkeld genoeg. Soms moet je ook durven om maar eens een simpele stap voorwaarts te zetten. Volgens mij past ie prima in de lange-termijn-strategie en merkt de burger er morgen ook gelijk wat van.

13 opmerkingen:

Lisenka zei

Voordeel 9 Besparing van tijd / snellere doorlooptijd nieuwe ontwikkelingen. Scheelt volgens mij of een nieuw onderdeel of bron maar in een aquabrowser opgenomen hoeft te worden ipv 20 of 30

Annet Knol zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Annet Knol zei

voordeel 10
Besparing van geld omdat geen dure afzonderlijke usability-onderzoeken meer hoeven te worden verricht zoals vorig jaar in Flevoland.

Mark Deckers zei

@Lisenka en @Annet: ik begrijp dat Flevoland wel mee wil in die gedachte.

Erwin zei

Voordeel 9: past volledig in het willen neerzetten van de 'winkelketen' De Bibliotheek. Daar moet je dus zijn (en als je inlogt, krijg je gewoon de resultaten uit je eigen bibliotheek bovenaan; volgens mij is dat de voornaamste reden voor het ontstaan van alle 'eigen' versies)
Voordeel 10: één afspraak over die akelige 'bundeling van edities' die geen klant snapt...
Ik doe mee!

Marianne EoW zei

Voordeel 11: En we betalen natuurlijk maar voor 1 skin (aanschaf en onderhoud!) ipv van voor 24 (nu in Overijssel) of nog veel meer landelijk.

We moeten wel even kijken hoe we het aanpakken met die leuke lokale data...!

En 1 afspraak over de inrichting van de aquabrowser: van harte JA!

Mark Deckers zei

@Eck en @MarianneEoW: Ok, Overijssel is ook wakker ;-) Dank voor de aanvullingen. Mijn insteek is overigens niet om al die skins te niet te doen. Waar het mij om gaat is het aantal servers terug te dringen. Overigens ben ik dan wel weer voor een standaardskin in landelijke huisstijl.

Dennis Eijsten zei

Het is altijd vermakelijk om een gat te schieten in andermans betoog...Maar hier lukt me dat niet want je hebt natuurlijk gelijk: het is niet logisch om allemaal een eigen Aquabrowser te willen hebben. De argumenten daarvoor zijn hier wel zo'n beetje langsgekomen.

Maar misschien zelfs nog dat ene stapje extra doen? 1 algemene Bibliotheek-skin voor het generieke zoekwerk in alle content (inclusief de lokale!) En daarnaast tientallen verschillende eenvoudige widgets op basis van die ene ABL, met evenzovele invalshoeken en doelgroepen die we dan onderling kunnen uitwisselen via een uitwisselplatform. Natuurlijk, kost ook geld maar dat komt dan wel rechtsreeks ten goede aan maatwerk voor de gebruiker...

westhernl zei

Goed plan, laten we dit gaan doen.

Voor het overbodig maken van lokale skins heb ik ook nog wel ideeen. Die zijn nu vooral handig om als klant een idee te krijgen wat je er voor over moet hebben om een titel in handen te krijgen.

Als we in de landelijke ABL informatie kunnen inbouwen waarmee de klant kan zien waar hij een gratis te lenen exemplaar kan krijgen, en informatie waarmee de klant van te voren een idee heeft wat de kosten en wachttijd voor een aanvraag, heeft onze klant volgens mij geen lokale skin meer nodig.

Die skin gebruiken we dan gewoon voor het inspireren van onze klanten met informatie van onze lokale partners.

Vis unita fortior zei

Wellicht willen onze zuiderburen ook wel meedoen.
De ABL van de Bibliotheek Brugge heeft hele interessante functionaliteiten.

En die van Rotterdam vindt zelfs Zimone van der Vlucht.

Gr. Vincent Rotermundt

Mark Deckers zei

@informatiegebruiker en @vis unita fortior: kijk nog wat reacties! Het houdt de gemoederen nog goed bezig. Wat betreft die ene skin, ben ik nog niet helemaal overtuigd maar alles zo simpel mogelijk houden scheelt natuurlijk wel. En inderdaaad de vlamingen zijn goed bezig!

Peter zei

OK, zijn nu 8 jaar verder...
Hoe is dit afgelopen? En waarom?

/P

Mark Deckers zei

@Peter: tja, glazen zijn half vol en half leeg. Ja er is één NBC en nee er is niet één interface. Er ligt dus nog werk en er is werk verzet. Het is anders gegaan dan ik hier vermeldde.... dat is zeker. Soms denk ik wel eens dat het dan sneller, beter, mooier was geweest maar wat je niet weet is wat er dan weer tegen had gezeten. Ik zie voldoende om moedig voorwaarts te gaan!