zaterdag 9 januari 2010

Het koeterwaals van het pensioenfonds ontrafeld

In één van de laatste blogs meldde ik de brief die ik kreeg van mijn pensioenfonds. Daar kreeg ik zowel via de blog als persoonlijk nog wel wat reacties op. Sommige collega's waren verbaasd dat ze geen brief hadden gehad, anderen zeiden dat je altijd bezwaar moest maken.... Maar niemand snapte waarom de brief verstuurd was.

Iedereen? Nee, in één kamertje bij de OBD zat iemand die trouw mijn blog leest en mij een briefje stuurde. Het gaat om Albert Oevering die voor velen een steun en toeverlaat is in dit soort kwesties en die nooit te beroerd is om dit soort zaken op ons niveau uit te leggen.

Ik zal proberen het uit te leggen. Maar makkelijk is het niet.
Op 1 januari 2006 zijn er veranderingen doorgevoerd in het pensioenfonds. Als je op dat moment een doorlopend contact had bij je werkgever zijn je pensioenrechten meeveranderd. Tenminste voor zover het om het pensioen ging dat je bij die werkgever had opgebouwd. In mijn geval dus de OBD.

Oude contracten van voor 2006 zijn niet meegenomen. Voordat ik bij de OBD werkte, werkte ik van 1994 tot 1998 bij de Openbare Bibliotheek Deventer. Die pensioenrechten zijn op 1 januari 2006 niet mee omgezet. Dat wil het pensioenfonds rechtzetten. Met een net woord heet dat pensioenrechten die voortkomen uit een onderbroken arbeidscontract. Het heeft inderdaad wat voordelen als je het omzet. Je wordt iets flexibeler over hoe je je pensioen wil inrichten.

In mijn geval gaat het maar om een bescheiden pensioenbedrag. Ik zet dat dus mooi om. Ik vind het leven al ingewikkeld genoeg.

Overigens rekende de echtgenoot van Karin Barth nog even uit dat als je ouder wordt dan 85 de regeling echt bijzonder gunstig is. Mensen die van plan zijn om veel minder oud te worden, kunnen beter de oude rechten behouden. En daarmee wordt het ook in één keer raar om over na te denken. Ik kies dus lekker voor de nieuwe rechten en ga eens flink over die 85-grens heen!
Maar punt blijft dat die brief natuurlijk een draak was.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ok, is dat ook weer opgehelderd.
Bedankt voor het melden van oplossing van de puzzel. Ik heb inderdaad ook nog ergens anders pensioen opgebouwd.

Hetty Odenthal zei

Sluit me bij tenaanval aan.

Bedankt!

steenwijk23 zei

pff fijn dat je het even uitgezocht hebt Altijd een steun je blog ;)

Mark Deckers zei

@tenvaanval: let op, geldt natuurlijk alleen voor pension opgebouwd bij zelfde pensioenfonds.

@Hetty Theodora en @Steenwijk23: alle dank gaat natuurlijk naar Albert Oevering!

Unknown zei

Mijn dank is groot! Weer een ingewikkeld probleem opgelost, dankzij de mij onbekende Albert Oevering...

Anoniem zei

Uiteraard.
Ik had natuurlijk moet zeggen: bij een andere BIBLIOTHEEK.