Maar dat is erg jammer. Want in augustus 2008 schreef ik al over dit consortium. Toen onder de titel the Good, the Bad and the Ugly....
Toen formuleerde ik drie wensen voor dat consortium:
1. de NCC gewoon open in de aquabrowser (en niet zo lousy onder externe bronnen)
2. Zoek&Boek voor alles dus ook voor Worldcat
3. Zoek&Boekknop ook in Worldcat.
Nou jongens en meisjes. Er is wel degelijk wat gebeurd in de tussentijd maar we moeten er wel het vergrootglas op leggen om het te zien.
Op de eerste plaats is de NCC nu vrij toegankelijk in een aquabrowser. Niet vol in het scherm maar ja, het is wat. De Zoek&Boekknop wordt getoond in de deelcatalogus 13-onder-1-knop. Het is niet alles, maar het is wat. Als we met dit tempo doorgaan zijn we in 2050 ongeveer waar we zijn moeten. En helaas: dan ben ik zelf onder dit regime al met pensioen. Dus: graag wat meer tempo!
Vervolgens nodigt de VOB - mede namens andere partijen - bibliotheken uit om deel te nemen aan een studiedag.
Op die studiedag zullen de directies van de OB-wereld, de UB-wereld en de technische partijen met elkaar verkennen wat nodig is voor een goede koppeling van onze ICT-infratructuur. Nu weet ik één ding zeker: daar gaan heel weinig directeuren uit het bibliotheekwerk op af komen. En dat is erg jammer.
En toch worden daar hele wezenlijke afspraken gemaakt: welke catalogus gaan we straks gebruiken? Welk bestelsysteem krijgen onze klanten? Welke databanken kunnen wij straks op welke manier benaderen? Hebben wij er als openbare bibliotheken straks nog wel wat over te zeggen of heerst de UKB of OCLC straks met strakke hand?
De KB zal met Bas Savenije daar ongetwijfeld het voortouw in nemen. Jan Klerk schreef laatst al een aardig artikel over Johan Stapel die die visie al grotendeels laat zien. En daar heb ik een groot vertrouwen in.
Ook het sectorinstituut zal daar zijn zegje doen. Heb ik ook een groot vertrouwen in. Maar zijn er ook bibliotheekdirecteuren waar we afspraken mee kunnen maken?
Dus: kijk nog eens goed naar het programma en informeer je directeur. Ik reken op een sterke delegatie uit de Openbare Bibliotheekwereld. Dit wordt het moment dat je hierover wat kunt roepen.
Bij techniek is het al te vaak het geval dat de technische conciërges het beleid bepalen. En ik hou erg van techneuten maar er moet wel aangesloten worden op een gezamenlijke visie. En daar hebben we directies voor. Dus schuif aan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten