maandag 15 juni 2009

De digitale wapenwedloop, of hoe leerling terugslaat


Wie is er slimmer: de docent of de leerling. Er is een heuse digitale wapenwedloop. De leerling knipt en plakt van internet. De docent zet vervolgt een echte plagiaatdetector in. En tja, wat doet vervolgens de leerling?
De leerling slaat terug. En zo begint de digitale wapenwedloop. Zaterdagavond - op weg naar de halve marathon in Zwolle - hoorde ik bij Radio Online de volgende tip: Corrupted-files.com. Ik heb hardop gelachen in de auto.

Want corrupted-files.com is de volgende stap in de digitale wapenwedloop. Bij Corrupted-files kun je namelijk corrupte bestanden kopen. En wat is nu het nut daarvan? Ik weet niet wanneer u uw huiswerk maakte, maar bij mij was dat toch vooral de laatste avond voordat het ingeleverd moest worden.

Dat inleveren gebeurt steeds vaker digitaal. In een word-bestand bijvoorbeeld. En dat bestand mail je naar je docent. Die verzamelt ze allemaal en gaat ze vervolgens eens lekker bekijken. Tussen dat verzamelen en dat bekijken zit natuurlijk nog wel enige tijd.

En wat nou als blijkt dat je docent het bestandje niet goed kan openen? Het bestandje blijkt corrupt te zijn. De docent mailt naar de leerling dat ie het bestandje niet kan openenen en vraagt of de leerling het nog een keer kan sturen.

Nou, ik weet zeker dat de leerling minstens een week gewonnen heeft om alsnog zijn werkstuk te maken. En tja, een beetje slimme leerling leent dan natuurlijk een werkstuk van een andere leerling, verandert wat zinnen en levert het alsnog in.

Tja, ik kon natuurlijk niet laten om dat zelf eens te proberen. Dus op naar corrupted-files.com. Met je creditcard (hmm, minpuntje voor leerlingen) koop je voor $ 3,95 een complete set corrupte bestanden. Je kunt kiezen uit een werkstuk van 2, 5, 10, 20 of 40 pagina's.

Wilt u zien hoe een corrupt bestand eruit ziet? Download dan hier mijn werkstuk!
Ik ben benieuwd naar de volgende stap in deze digitale wedloop. Want denk u? Hoe gaan de docenten terugslaan?

3 opmerkingen:

Astrid zei

eh... de deadline een week vervroegen?

Mark Deckers zei

@astrid: je had docent moeten worden!

Astrid zei

Heb ik geprobeerd. Geen succes. Leerlingen wilden niet oefenen...