En met onze media gaat het al precies zo. Boeken die uitgeleend zijn, kun je niet op stapeltjes op een tafel leggen. En laat staan, boeken die je niet eens je collectie hebt. Hoe kun je die ooit in een etalage leggen?
Daar hebben twee slimmeriken - Leo Hörnig en Jan-David Hanrath wat op gevonden. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een digitale etalage.
In bijgaande filmpje laten ze zien hoe het kan werken.
Digitale Etalages from Boer & Goeroe on Vimeo.
Ik ben wel gecharmeerd van hun ontwikkeling en zie goede mogelijkheden om dit in te zeten voor actuele titels. De schermen trekken de aandacht en zijn daarmee prima mogelijkheden om klanten te verleiden. Omdat titels vaak ververst worden, hoeft een dergelijk scherm niet snel saai te worden.Maar ik zie nog meer mogelijkheden. Wat te denken van een game op dit soort schermen bij themamaanden: kinderboekenweek, boekenweek, maand van het spannende boek en dergelijke.
De initiatiefnemers zien ook mogelijkheden om bijvoorbeeld WSF-collecties op die manier bij veel mensen onder de aandacht te brengen.
Ik wil in Overijssel dit idee eigenlijk introduceren binnen het marketingconcept van de winkels. De bibliotheken in Deventer en Hengelo hebben interesse getoond. Zijn er nog meer gegadigden?
En denk eens mee, wat kunnen we hier nog meer mee doen?
7 opmerkingen:
Ziet er lekker hip uit zeg. Ben benieuwd of klanten dit verwachten in en waarderen van hun bibliotheek. Gauw uittesten dus, wij zijn er wel klaar voor!
Oh ja, en we kunnen dit volgens mij ook goed inzetten in scholen. Biebsearch, Makkelijk Lezen Plein, Schoolbieb, Jeugdbibliotheek... Mogelijkheden genoeg.
Leuke boeken zoeken via een catalogus is altijd lastig. Hiermee maak je ze bijna fysiek. En voor de jeugd is dit visuele en bewegelijke natuurlijk veel aantrekkelijker.
Goed idee Mark.
Maar maak dan een mooie interactieve muur waar meer op kan dan alleen boeken weergeven.
Neem het Waterboard eens als voorbeeld. Dat is pas interactie met klanten: http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/waterboard-het-nieuwe-prikbord
Overigens kan men hier als bibliotheek ook op een low budget manier een oplossing voor bedenken.
Een of meerdere beeldschermen die door een of meerdere pc's worden aangestuurd en een ppt of interactieve website of widget laten zien.
Moeten bibliothecarissen, medewerkers, informatiespecialisten en, cbackoffice medewerkers e.d. hier alleen wel de content voor gaan invullen.
ziet5 er leuk uit inderdaad Ik zie ook mogelijkheden voor de maand van het spannende boek,langs laten gaan en dan kijken welke je het eerste van het (virtuele) plankje afschiet..
@astrid: he, dat is een leuke optie richting scholen.
@jeroen: je waterboards zijn ook leuk
@allen: we hebben een technologie en weten nog niet wat we er mee kunnen. Waar heb ik dat eerder gehoord? Was dat niet bij het mobieltje? ;-)
@Mark, gewoon gebruiken, experimenteren en gaan toepassen. Zo is ook de mobiel groot geworden.
Bibliotheken hebben nog niet door dat zij hun medewerkers soms lekker tools moeten geven en hier diensten mee moeten laten verbeteren en ontwikkelen. En Medewerkers hebben nog steeds niet door dat er ongelofelijk veel middelen zijn waarmee zij heel erg leuke dingen kunnen doen.
Met de middelen die bibliotheken nu al ter beschikking hebben zijn er ook al legio oplossingen om b.v. uitgeleende collecties te tonen (de videotheek doet dit b.v. al jaren door kleuren kopies van dvd-hoezen te maken en in de winkel te laten zien).
Een reactie posten