vrijdag 12 september 2008

Slecht werk innovatiecommissie = 10 euro extra contributie

In de afgelopen weken buzzde het van het nieuws van de innovatiecommissie. Een wijze club mensen mag aan de slag om de rijksgelden voor bibliotheekvernieuwing richting te geven.


Het gaat daarbij om jaarlijks 20 miljoen rijksgeld. Het is maar goed dat het een wijze club is. Want behalve dat zowel het Rijk, als de provincie als VNG flink lopen te duwen en trekken over waar het geld naar toe moet (Rijk, provincie of gemeente) krijgen ze ook nog eens kort de tijd. De komende maand moet het allemaal maar helder worden.

Van de 20 miljoen landde het afgelopen jaar ongeveer 1 miljoen euro in Overijssel. Dit wordt besteed binnen de lijnen van het meerjarenplan van de Overijsselse Bibliotheken. En zo gaat het in meer provincies. Mijn programmalijn Digitale Bibliotheek wordt grotendeels gefinancierd met dit geld. Kortom, een spannende tijd. Overigens vind ik dat zeker de digitale bibliotheek een lijn is die ook goed landelijk uit te voeren is. Dus daarover geen discussie.

Kunnen bibliotheken zonder die 20 miljoen? Ja, dat kunnen ze zeker. Op korte termijn gaat er geen enkele bibliotheek dicht.

Voor de langere termijn is het echter funest. Probeer namelijk maar eens 20 miljoen bij elkaar te krijgen bij bibliotheken voor innovatie.

Rekent u even mee? Van de 16 miljoen Nederlanders is 25% lid. Dat zijn dus 4 miljoen. Daarvan is helft betalend lid. Dat zijn er dus 2 miljoen. Wie 20 miljoen extra wil hebben, moet van elk betalend lid 10 euro extra vragen in de contributie. Dat zie ik de verenigde openbare bibliotheken nog niet beslissen. Die heb ik anderhalf jaar geleden nog zien ruziƫn over een paar eurocent van bibliotheek.nl.

Kortom, 20 miljoen is heel veel geld. Veel wijsheid voor de commissie en wordt vervolgd.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het sommetje van Mark levert een heerlijke one-liner op. Het gaat maar om € 10,00 per betalende gebruiker. Maar neemt niet weg dat het een leuk bedrag is om te innoveren.
We moeten echt hopen dat we het geld deze periode landelijke kunnen inzetten op de vier concrete agendapunten voor de toekomst. Dat betkent dat we de landelijke VNG hier van moeten overtuigen. Mijn insteek is dat ze gelijk hebben dat de innovatiegelden gedecentraliseerd zouden moeten worden. Echter, het gaat om slechts € 20 miljoen en niet om € 200 miljoen. Als je die 20 decentraliseert over 443 gemeenten, dan verdampt het. Dat is slecht en sneu voor de sector.

henk middelveld