dinsdag 30 september 2008

Elke tent kan failliet, ook een bibliotheek / Strategie met Kop en Staart ; deel 2

In het vorige berichtje riep ik om nog maar eens flink te schrikken. En terecht. Want niet alleen in onze sector verandert het nodig, ook in andere sectoren. En dan heb ik het niet over de bankwereld.... Overigens lijkt zo'n financiƫle injectie mij ook wel wat voor het bibliotheekwerk.

Overigens is er ook buiten onze sector nog genoeg om van te schrikken of om van te leren. In het goede en het kwade.

Veel valt bijvoorbeeld te leren van de in 2006 gesloten muziekketen Towerrecords. Een enorme keten muziekwinkels. Na een saneerronde in 2001 sloten zij in 2006 toch de deuren. Gepasseerd door internetwinkels en downloads.

Algemene winkels staan dus onder druk. Dus zou het devies kunnen luiden: duik de niche in. Maar ook dat is hachelijk. Kijk maar naar Boudisque. Een platenzaak waar ik mijn jeugd nog wel eens kwam (vanuit de provincie). In maart 2008 sloot Boudisque in Amsterdam de deuren. Het pand in de Haringpakkerssteeg kon niet meer uit. De webwinkel blijft wel open, evenals de blijkbaar goedkopere vestigingen in andere steden. Voor dat laatste geldt overigens: voor hoe lang?

Een niche alleen is dus ook geen garantie. Het gaat om tijdig je bakens verzetten zowel in de fysieke winkel als op internet. Een keten waar dat nog niet geheel helder van is, is Freerecord. Dat is toch een keten waarvan wij met z'n allen dachten dat die toch wel z'n langste tijd gehad had. In 2007 leden ze inderdaad voor het eerst sinds lange tijd verlies. Maar de winkels verleggen hun aandacht naar games. Muziek en DVD verdwijnen (naar de achtergrond). De fysieke vierkante meters gaan naar games, muziek en DVD kan via internet. Ik denk dat ze het zo gaan doen. De fysieke winkel dus aangepast en een internetwinkel geopend.


En tot slot: het braafste jongetje van de klas: Bol.com. Bol heeft er vijf jaar over gedaan om winstgevend te worden. 'Ze hebben ruim 1,5 miljoen producten en hun omzet stijgt jaarlijks met 50%.


Ze werken met een uitgekiend communicatiesysteem waarbij ze alle klanten op een persoonlijke wijze informeren. Dat hebt u zelf nog niet door gehad, want elke nieuwsbrief van Bol is namelijk anders. Ze hebben meer producten dan klanten. Een typisch bedrijf dat de lange staart hanteert. Overigens hebben ze maar een beperkt deel op voorraad. Ook typisch lange staart.

De conclusie is dat winkels waarvan wij dachten dat ze het zouden redden, gewoon kunnen verdwijnen. Het aanpassen van een businessstrategie is dus gewoon noodzaak van tijd tot tijd.

Bij Freerecord zien we dat ze de fysieke winkels echt aanpassen aan een bepaalde smaak. En in alle gevallen geldt dat businessmodellen zonder internetwinkel ten dode zijn opgeschreven. Time will tell.

Elke tent kan failliet, ook bibliotheken. Het gaat om tijdig en met voldoende snelheid veranderen. Hebben we al een beetje zin in verandering? Mooi!
Wordt (snel) vervolgd.