donderdag 4 september 2008

Hoeveel ambtenarenmoppen kent u? En hoeveel bibliotheekmoppen?

Enkele dagen geleden had ik een topdag. Ik had in de Bibliotheek Zwolle twee afspraken die dag. In de ochtend mocht ik een brainstormsessie leiden met ambtenaren van de afdeling Sociale Zaken. Vooraf dacht ik nog of ik iets kon met ambtenarenmoppen en bibliotheekmoppen. Maar het bleek dat ik te weinig bibliotheekmoppen kende en teveel ambtenarenmoppen.

Even tussendoor: ik ken alleen die bibliotheekmop met die kip en die kikker in de bibliotheek. Als iemand er meer kent hou ik me aanbevolen!

Wat is Sociale Zaken. Dat is schuldhulpverlening, inburgerring, participatie en nog zo'n handje vol abstracte begrippen. Aan tafel zaten echter een stel gave ambtenaren die het hartstikke concreet wisten te maken. Niks geen vage woorden, simpele doelen en prima netwerk van partijen om de boer mee op te gaan. We gaan binnenkort verder want het veel te leuk om met al die achterstandsgroepen aan de slag te gaan.

Marleen, Liesbeth en Rens: bedankt!

In de middag zat ik om tafel met, ik denk, de kleinste hogeschool die Zwolle rijk is. Ze hadden gehoord van onze samenwerking met Deltion en Landstede en hippe dingen die we op technisch gebied daar maken. Deze hogeschool wil een kenniscentrum Pedagogiek opzetten. Gezien de schaal leek dat een lastig verhaal maar wel een uitdaging om daar de juiste tools te maken. Op de valreep van het gesprek kwam de link met de drie! Pabo's die Zwolle rijk is. Als we daar nou eens een koppeling mee maken? Enthousiast vertrok de directeur van de hogeschool. Hij ging snel achter die Pabo's aan, om ze daarna mee terug te nemen naar de bibliotheek.

Rob: bedankt!

Moraal van het verhaal was voor mij dat ook doelgroepen die niet zo makkelijk lijken ontzettend inspirerend kunnen zijn. Goed nadenken en zoeken naar de openingen. Tja, en mazzel hebben dat je alleen maar leuke mensen tegenkomt die alleen maar vooruit willen. Lang leve Zwolle!

Oh ja, kende er nog iemand een bibliotheekmop?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier staan een paar 'peertje vervangen' moppen: Ifla humor, en hier staan nog wat andere moppen.

Die van die kip en die kikker ken ik dan weer niet....

Unknown zei

Die kip en die kikker: gooi op!

En gejat van IFLA:

A man walks into a Glasgow library and says to the librarian, "Excuse me Miss, do ye huvany books on suicide?" The librarian looks up and says, "Get lost! Ye'll no bring it back!"

Unknown zei

Ah, daar staat die van jou ook volgens mij:

http://www.ifla.org/I/humour/humour.htm#chickens

Astrid zei

Bibliotheekmoppen? Nee sorry, ik vind dat je daar ook geen grapjes over mag maken ;-)

Muzikantenmoppen... die ken ik dan weer wel heel veel!

Mark Deckers zei

@allen: het is toch opvallend hoe weinig echte bibliotheekmoppen er zijn. Ze zijn bijvoorbeeld allemaal engelstalig. Dat betekent dat ze in het nederlands niet gepubliceerd worden.

@edwin: dat is 'm inderdaad. Je bent bibliothecaris of je bent het niet!

TienD zei

Nou, maar er is een boekje vol met bibliotheekmoppen hoor!
Het heet 'Lady Shatterhand's lover en andere indianenverhalen uit bibliotheek en boekhandel', geschreven door Larry Ibury. Ik heb het aan je uitgeleend. Schrijver was medewerker bij de PBc Gelderland.
Een hele bekende is:
'Ik zoek het boek 'Hersenschimmel', het gaat over dementie.

Unknown zei

Deze wil ik je ook niet onthouden:

http://www.bookpatrol.net/2008/10/rare-book-joke.html