donderdag 4 september 2008

Gooi alle boeken maar in het beton!

Chris-Jan van Marissing, boekhandelaar te Deventer, heeft wel eens gezegd dat hij het duurste behang van Deventer verkoopt. Want veel boeken worden wel gekocht, maar niet gelezen. In die zin zijn bibliotheken natuurlijk prima behangzaken. Er staat genoeg dat wel is gekocht maar nooit wordt geleend.

En ach, het boek, het boek, vonden we niet dat dat zoooo 19zoveel was? In het Kulturhus in Raalte werd daarom een aantal jaren geleden een Winkler Prins gebruikt als vloerbedekking. De Winkler Prins werd uit elkaar gescheurd, op de betonnen vloer gelijmd en voorzien van transparante laag.

Maar het kan nog erger....

Via een Hongaarse vriend, die overigens een nieuwsbrief heeft die enkele duizenden abonnees heeft, werd ik geattendeerd op een kunstproject in Budapest. De bovenstaande foto is van dit project. Het is een betonlaag met daarin boeken gestort. Het trekt overigens veel publiek zoals u op de foto kunt zien. Meer publiek dan ik in sommige bibliotheken zie, dus misschien een leuk idee voor de stille zomermaanden.

Op de website van het project kun je nog veel meer foto's zien en wordt vermeld:
Az installáció a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája növendékeinek (mester: Jovánovics György), Hübler Jánosnak és Kerezsi Nemerének az alkotása, melynek alapanyaga két köbméter beton és a Szabad Európa Rádió kutató-intézetéből aktualitását vesztett, a nagyközönség által kiválogatott és hátrahagyott 18 köbméter könyv.

Meer dan dat er staat dat het een Hongaarse kunstenaar is en dat het 18 kubiek meter boek heeft gekost, haal ik er niet uit.

Toch een leuk idee. Nodig eens een aantal studenten uit met de opdracht om iets met uw voorraad afgeschreven boeken te doen. En wellicht.... komt u dan op een blog in Hongarije!

1 opmerking:

Astrid zei

Hmm, dit doet me denken aan die Leerräume in het Joods Museum in Berlijn, die bedekt is met 'hoofden' van het ijzer van de spoorbanen waarover de Joden werden vervoerd. Daar mag je overheen lopen. Dat geeft een hels kabaal. 'Gevallen bladeren' noemen ze dat kunstwerk.

In beton gegoten bladeren zijn waarschijnlijk iets stiller...