woensdag 3 juli 2019

Vlog opening informatiepunt Digitale OverheidOngeveer een jaar geleden zat mijn collega Maaike Toonen van de Koninklijke Bibliotheek bij een overleg voor niet-digivaardigen van de ManifestGroep. De ManifestGroep is een samenwerkingsverband van landelijke uitvoeringspartners van de overheid. Denk aan de Belastingdienst, UWV, SVB, CBR en dergelijke. Grote clubs die massaal digitaliseren en die merken dat lang niet alle burgers kunnen volgen.

Maaike zat die ochtend mee aan tafel. We hadden al een paar keer eerder overlegd. Goede plannen gedeeld maar nog geen financiering gevonden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde in dat overleg dat er een regeling was geopend waar de goede plannen in onder gebracht konden worden.

En toen ging het heel snel. Marcel Pellicaan, voorzitter van deze werkgroep en werkzaam bij het CAK (één van de manifestpartijen) heeft die zomer tijdens de vakanties samen met Maaike het plan uitgewerkt in de formats die ministeries vragen voor dit soort projecten. Elk van de partijen moest akkoord gaan en in het najaar was dat beklonken. In december keurde staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken de aanvraag goed. Met de opdracht het project op 1 januari te starten. En zo geschiedde. Maaike en Marcel trokken en sleurden om binnen alle bureaucratische regels zo snel mogelijk uit de startblokken te komen. Anton Dierdorp en Stephanie Verhagen haakten aan en zorgden voor extra uitvoeringskracht.

En ziehier: op 1 juli starten al 15 bibliotheken met een informatiepunt Digitale Overheid en gaan ze uitzoeken hoe dit ook kan werken voor alle andere bibliotheken in Nederland. En daarmee ontstaat er zicht op dat eind 2021 bij alle bibliotheekstichtingen zo'n informatiepunt actief is en dat daarmee een landelijk dekkend netwerk ontstaat waar burgers zich kunnen scholen in omgaan met de digitale overheid. En als ook die doelstelling nog wat te hoog is, helpen bibliotheken je verder naar maatschappelijke partners die je bij de hand nemen en je helpen met al deze formulieren en regels.

Op de dag van de opening was ik officieel 25 jaar in dienst bij bibliotheken in Nederland. Elke dag sta ik weer versteld hoe snel dit netwerk kan acteren en hoe goed en snel deze sector meebeweegt met de veranderende samenleving.

Petje af voor alle vijftien kopgroepbibliotheken en natuurlijk in het bijzonder voor Marcel Pellicaan, Maaike Toonen, Stephanie Verhagen en Anton Dierdorp. En dan vergeet ik er vast nog een paar. Als dank een vlog van de opening! Keep up the good work!

2 opmerkingen:

Marcel zei

Mark, heel veel dank dat je hier onderdeel van was en geholpen hebt de plannen vorm te geven!
We hebben elkaar goed en snel leren kennen. De goede wil van een ieder is alles behouden terwijl we er fantastische nieuwe doelen en concrete resultaten aan toegevoegd hebben.
Het vloggen begin je al aardig onder de knie te krijgen. En welke 15 kopgroep bibliotheken zijn nu gestart? Je kent ze vast uit je hoofd.

Groeten.
Marcel

Mark Deckers zei

@Marcel: oprecht petje af voor je vasthoudendheid en knap welk resultaat er nu staat. Op naar het vervolg!