zondag 7 juli 2019

Waarom we straks niet meer zelf voetballen en toch wereldkampioen worden



Vandaag spelen de dames van Oranje de finale om het wereldkampioenschap voetbal. Ik wens ze veel succes! Maar voor het zover is, vraag ik u even uw aandacht voor een ander WK. Het WK Voetbal voor robots. In 2018 bestond die finale uit Nederland tegen Portugal. Nederland speelde onder andere met de robots: Van Perslucht, Van der Tandwiel en Robobino.

Robotisering
Het is een mooi beeld van wat je met robots kunt. Het ziet er allemaal nog niet al te flitsend uit maar dat komt ook omdat het bij dit WK vooral gaat om de gebruikte software. De robots zijn gelijk alleen de software verschilt. Het is dus echt een battle over wie het beste algoritme maakt.



Als je verbaasd wilt zijn over wat er kan met robots, kijk dan ook eens naar het volgende filmpje. Je komt dan robot-herdershonden en robot-meeuwen tegen. Een combinatie van  een prachtig mechaniek en slimme software.  Als rennen als een hond mogelijk is, zou je denken dat eigenlijk bijna alle andere handelingen  toch ook mogelijk moeten zijn.

Naar de bibliotheek



Wat zou je dan allemaal kunnen in bibliotheken? Een hele simpele toepassing is de robot die op zoek gaat naar boeken. Veel bibliotheken kennen nog wel de 'vliegenmepper', een RFID-lezer die je langs boeken kan halen, om heel snel te weten wat er op een plank staat. Maar om eerlijk te zijn: als in je bibliotheek alle kasten langs moet, ben je wel even bezig. Maar stel dat een robot dat doet?


Een robot die buiten de bibliotheek komt is de BookBot van een bibliotheek in Californië. De robot rijdt door de wijk en je kunt je boeken er door laten ophalen. Ziet er allemaal nog wat gammel uit maar het principe is helder. En waarom alleen ophalen zou je denken, waarom ook niet wegbrengen en bezorgen? Kijk maar eens naar bijgaande drone.


Vragen beantwoorden
Wie dacht dat bibliotheken klaar waren met automatiseren nadat ze zelfbediening hadden ingevoerd, zal zijn of haar mening toch moeten bijstellen. Er zijn nog tal van handelingen die verder geautomatiseerd kunnen worden. Met robots wordt bijvoorbeeld een 24-uurs-openstelling mogelijk. Wie had dat gedacht.



 Maar hoever gaat het? Zal een robot ook vragen gaan beantwoorden? Komt er een bibliothecaris-robot? Ik denk dat die technologie verder is dan je denkt en dichterbij dan je denkt. Heeft u al eens geprobeerd hoeveel vragen Siri op uw iPhone kan beantwoorden? Vraag maar eens naar de tussenstand van een voetbalwedstrijd die aan de gang is, de dichtstbijzijnde bibliotheek of welk weer het wordt. De Belastingdienst stuurt je een vooringevulde aangifte die vaak beter is dan die je zelf kunt maken.

Praktische en feitelijke informatie is eigenlijk bijzonder eenvoudig te automatiseren. Kijk maar eens naar het filmpje uit 2011 alweer over hoe de IBM-robot Watson de beste kandidaten van de spelshow Jeopardy verslaat.

Bibliotheken kunnen nog veel stappen verder met automatisering, inzet van robots en kunstmatige intelligentie. De samenleving is wellicht nog niet zover en we zoeken nog naar de juist invulling maar stap voor stap zal het komen.

En wen er maar vast aan dat bij Philip Freriks 'Slimste Mens' de robot wint. En misschien wordt Freriks zelf ook wel vervangen.... En het vooruitzicht dat we keer op keer wereldkampioen worden: bij het WK Robotvoetbal. Nooit meer zelf voetballen en toch winnen. Ik voorzie een mooie toekomst.


3 opmerkingen:

Stan Broné zei

Ik had Robbie de book scan robot nog nooit gezien. Wat een fantastisch idee. M'n handen jeuken om eens met zoiets aan de gang te gaan :-).

Ronald C zei

Ik ben het met je eens dat we zoveel stappen kunnen en zelfs moeten zetten naar slimme systemen. We lopen ver achter op usual suspects als BOL, Spotify en Netflix, die hun collectie op meerdere manieren aanbieden. Wie zou dat moeten doen in jouw ogen? Voor veel lokale bibliotheken is het echt een stap te ver om daarin zelf te investeren.

Mark Deckers zei

@Stan: Go Stan!
@Ronald C: Ik kan me voorstellen dat voor een afzonderlijke bibliotheek dit nog een stap te ver is. Dan ligt samenwerking voor de hand. Zijn investeringen dan wel te doen? En dan is ook een koppeling naar provinciale of landelijke ondersteuning denk ik ook binnen bereik. Maar ik snap je punt.