dinsdag 14 februari 2017

Bij welke bibliotheken komen de bezoekers het liefste nog eens?


Zo, we gaan weer naar een twee volgende top-10's. Iemand zei me,naar aanleiding van al deze overzichten, dat ik waarschijnlijk net zolang doorging totdat elke bibliotheek wel in een top-10 voor zou komen. Nou, het zou mooi zijn als het zo is. De cijfers tonen in ieder geval aan dat elke bibliotheek wel zo haar eigen accent kent.

Hierboven ziet u  wat naar mijn mening te echte top-10 is van meest bezochte bibliotheken. Berekend in het aantal bezoeken per inwoner per jaar van het werkgebied. U weet, ik heb een voorliefde voor kengetallen boven absolute aantallen.  Gemiddeld komt elke Nederlander iets meer dan drie keer per jaar in de bibliotheek. En hier prijkt - met enige trots - Deventer fier bovenaan. De bibliotheek waar ik zelf werkte en ook een tijdje directeur was. Een bibliotheek met een fijnmazig spreidingsbeleid dat naast de bibliotheek ook de Wijkwinkel kent waar mensen terecht kunnen voor allerhande vragen rond wonen, werk, inkomen en gezondheid. Dat betaalt zich uit in deze bezoekcijfers. Deventernaren komen meer dan negen keer per jaar in de bibliotheek.

Op nummer 3 een bibliotheek waar ik ook werkte: Hengelo. Mooie bibliotheek die als een magneet werkt op de inwoners van de stad. En dat is wat we veel zien in deze top-10: Arnhem, Nieuwegein, Almere, de Chocoladefabriek en het Eemhuis, allemaal bibliotheken die in het verleden al meestreden om de titel Beste Biblitoheek van Nederland en vaak met de titel ervan doorgingen.

Verder ook biblotheken die nadrukkelijk de brede functie van de bibliotheek uitdragen: Wageningen en Kulturhus Borne en Naarden-Bussum, allemaal actief met een veel bredere functie dan alleen de klassieke bibliotheek.

Absolute aantallen



Maar goed om de echte mastodonten van het bibliotheekbezoek kunnen we natuurlijk ook niet heen. Hier de 'hotspots' van Nederland als het gaat om bezoekersaantallen. En het verbaast me niet dat hier Amsterdam bovenaan prijkt. Dit jaar bestaat OBA op het Oosterdokseiland alweer tien jaar. En in die tien jaar heeft het zich verder ontwikkeld als echte 'verblijfs'bibliotheek.

Verder in de top-10 uiteraard ook Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Opvallende de derde is het Eemhuis in Amersfoort die Utrecht in aantal ver voorbij gaat. Ik hoor ze in Utrecht denken: "wacht maar tot wij op onze nieuwe plek zitten".

Verder is het aardig om in deze lijst te zien dat bibliotheken met veel vestigingen zoals Midden-Brabant, Biblionet Groningen en AanZet met deze kleinere vestigingen eigen net zoveel bezoekers trekken als bijvoorbeeld Almere.

Foei bibliotheken! Een kwart vult geen bezoekersaantallen in
Opvallend om te melden is nog dat 40 van de 156 basisbibliotheken - en dat is bijna 25% - de bezoekersaantallen niet invult. Ik kan dat niet helemaal interpreteren: heeft men in het geheel geen bezoekerscijfers of ontbreken van een één of twee vestigingen cijfers. Maar een minpuntje vind ik het wel. Eigenlijk zou je dit op orde moeten hebben. Aandachtspunt voor de volgende keer.

Het volgende en waarschijnlijk laatste blogje over deze cijfers gaat nog één keer over wat toch nog altijd het cijfer aller cijfers is bij bibliotheken: uitleningen. Stay tuned!

De cijfers van dit overzicht komen uit door het ministerie van OCW gepubliceerde cijfers die naar aanleiding van een WOB-verzoek openbaar zijn gemaakt. In een eerder berichten maakte ik al melding van vergelijkingen op basis van ledental, mediabezit en subsidiebedrag en activiteiten in de bibliotheek. 

5 opmerkingen:

kees van H zei

Mark,
Fijn dat het Eemhuis in de openbaar gemaakte gegevens opgenomen is als een nieuwe centrale bibliotheek met 1,5 miljoen bezoekers, maar dat is helaas niet correct. Dat is het aantal dat we in heel Eemland bereiken in 2015. Regiocijfers dus.
Het Eemhuis staat op bijna 1 miljoen. (977.000)

Met vriendelijke groet,

Kees v H
bibliotheek Eemland

Mark Deckers zei

@Kees: dat is inderdaad correst en dat geldt voor alle genoemde bibliotheken in deze lijst. Deventer heeft bijna 10 vestigingen bijvoorbeeld. De opmerking die ik maak is dat goede nieuwe bibliotheken wel als een magneet werken voor dit cijfer. Maar dank voor de nuancering!

Maddi zei

In deze tijd van factchecking is het ook interessant te weten hoe alle bibliotheken in het land hun bezoekers tellen. Gebeurt dit overal op een zelfde manier?

Bibliotheek Hoeksche Waard zei

Ha Mark,

De cijfers van de Bibliotheek Hoeksche Waard kloppen helaas niet, per ongeluk zijn het aantal bezoekers ingevuld ipv aantal activiteiten. Ik zal een retificatie sturen naar de KB.
Excuses.

met vriendelijke groet
Rida van Kints
Bibliotheek Hoeksche Waard

Mark Deckers zei

@Rida: dank voor je reactie. Sportief en ik zal het gaan aanpassen als ik weer tijd vind. Overigens vind ik het niet gek dat dit fout gaat. Want zoals ik al opmerkte is het minstens zo relevant om te weten wat het bereik van activiteiten is: dus aantal bezoekers.

@Maddi: bezoekers zijn relatief eenvoudig te tellen door drempeloverschrijdingen. De vraag is alleen waar hang je deze op. Zeker als een bibliotheek meerdere functies heeft, is het lastig te peilen of iets een bezoeker van de bibliotheek was of van de muziekschool... Interpretatie blijft dus nodig.