maandag 13 februari 2017

Wat is de meest actieve bibliotheek?


We gaan nog even verder met de dataset met cijfers over bibliotheken die uit het WOB-verzoek komen. Want ik bezondigde mij bij de eerste reeks cijfers natuurlijk vooral aan gegevens over de klassieke taken van de bibliotheek. Nu dus tijd om weer een stapje verder te kijken.

In de dataset is ook opgenomen hoeveel activiteiten elke bibliotheek organiseert. Die activiteiten zijn ook nog eens uitgesplitst per bibliotheek naar de vijf kernfuncties: lezen en literatuur, educatie, kennis en informatie, kunst en cultuur en ontmoeting en debat.

Hierboven ziet u de top-10 van bibliotheken met de meeste activiteiten. Daar vallen wel een paar dingen aan op.  In de top-10 staan drie van vier zogeheten G4-bibliotheken: Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Utrecht ontbreekt in dit rijtje. Om precies te zijn: ze zijn op plaats 32 van alle bibliotheken.

Een aantal bibliotheken verbaast me niet: Kennemerwaard die al jaren inzet op dit beleid. Biblionet Groningen die hier alle vestigingen van Groningen telt. Mooie noteringen voor Hoeksche Waard, Maas en Peel, Waterland en de Graaschapbibliotheken. Kleinere bibliotheken die hier flink hun mannetje staan.  Hoeksche Waard geeft bijvoorbeeld aan in de onderliggende cijfers meer dan 1.300 activiteiten te organiseren voor 'ontmoeting en debat'. Ik ben wel benieuwd wat daar gebeurt.

Activiteiten per 1.000 inwoners



Voor een betere vergelijking kun je beter een kengetal gebruiken. In dit geval ben ik eens gaan kijken hoe de top-10 er uit als je rangschikt op het aantal activiteiten dat men organiseert per 1.000 inwoners. Kleine en grote bibliotheken kun je dan onderling rangschikken.

Een aantal bibliotheken uit bovenstaande top-10 komen ook in deze top-10 terug. Met als uitschieter Hoeksche Waard die Den Haag en de OBA in de vorige lijst nog voor moest laten gaan. Ook Maas en Peel, de Graafschap bibliotheek, Den Haag en Waterland komen in deze lijst weer terug.

Maar ook een paar opvallende nieuwe die door hun kleine werkgebied minder in beeld kwamen bij de absolute vergelijking zoals Hoogeveen, Veldhoven en Veluwezoom. En, ook in deze top-10 prijkt weer Scherpenzeel, de kleinste basisbibliotheek van Nederland!

Onderverdeling van activiteiten naar kernfuncties



In zijn totaliteit geven bibliotheken aan dat zij in 2015 77.426 activiteiten organiseerden. De meeste activiteiten, zo'n  45%, bevond zich in het domein van lezen en literatuur: schrijversavonden, dichtercafés, schrijfworkshops etc. Daarna volgt educatie waar veel activiteiten met scholen in zullen zitten.  Het laatste kwart wordt verdeeld over kunst en cultuur, kennis en informatie en ontmoeting en debat.

Definitie?
Wie overigens naar de onderliggende cijfers kijkt, moet constateren dat deze cijfers nog lang niet altijd goed zijn ingevuld door bibliotheken. Een paar bibliotheken geeft aan op geen enkel gebied cijfers te kunnen leveren en zeker 1 op de 8 bibliotheken geeft bij één van de gebieden wel aan het niet te weten. Het is helder dat dit soort tellingen nog in de kinderschoenen staan. Want wat is de definitie van een activiteit?  Is het lezersfeest in Rotterdam 'slechts' één activiteit die vergelijkbaar is met één spreekuur voor de belasting? Met andere woorden: we gaan hier de komende jaren nog veel leren.

In het volgende blog gaan we kijken naar wie de meeste bezoekers heeft....

Cijfers zijn afkomstig uit bijgaande bericht van het ministerie van OCW waar verschillende excelbestanden worden aangeboden. In een eerder bericht maakte ik al enkele vergelijkingen op klassieke functies van de bibliotheek zoals ledenaantal, mediabezit en subsidiebedrag.

11 opmerkingen:

Francien zei

Ha Mark, lees ik het goed dat in je eerste staatje de absolute aantallen activiteiten van bibliotheken op jaarbasis in een top tien zijn gezet? Dus niet per 1000 inwoners.

Mark Deckers zei

@Francien: scherp! Ga ik wijzigen. Ja, een kop gekopieerd.....

Mark Deckers zei

En aangepast!

Francien zei

Okay!

Francien zei

Mag ik je grafische cirkel met activiteiten gebruiken? :-)

Mark Deckers zei

Uiteraard..

Frans Bergfeld zei

Ha Mark, wat leuk om te lezen dat Waterland in de bsolute top tien staat en naar rato van aantal inwoners. Een groot compliment voor onze programmeur Femke en alle collega's die die activiteiten mogelijk maken.

Mark Deckers zei

@Frans: In een artikel noemde ik programmeurs de nieuwe collectioneurs. Natuurlijk niet helemaal waar maar een kern van waarheid zit er zeker in. Mijn complimenten dus voor Femke, ik ken haar niet, maar ben alvast fan van haar!

Jan Kaldenbach zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jan Kaldenbach zei


Ha Mark, leuk al die lijstjes en statistieken (serieus, ben er dol op!). Mooi ook dat wel 50 bibliotheken zichzelf terug kunnen vinden in de 5 top-10's die je hebt laten zien in je laatste 2 blogs. We hebben allemaal wel iets om trots op te zijn!;-)
Maar ook nog een beetje relativering van al die keiharde cijfers in een mooi artikel in Trouw (13/02)"Meten is weten, maar is dat wel zo?" : http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/4461816/2017/02/13/Meten-is-weten-maar-is-dat-wel-zo.dhtml
Mooi citaat: 'als ik een voet in een bak ijswater steek en de andere in een bak met kokend water gaat het gemiddeld goed met mij'
Statistieken: een hoop cijfers op zoek naar een argument!

Mark Deckers zei

@Jan: dank voor je link naar het artikel. Een waar verhaal: cijfers alleen zijn niet zoveel, welk verhaal zit erachter. Inmiddels bezig met het volgende lijstje dat eind deze middag zal verschijnen... Stay tuned.