woensdag 22 februari 2017

Bibliotheekleden zijn gewoon 'betere' burgers!


Dit weekend was ik op internet naar iets aan het zoeken naar iets en stuitte ik op iets anders. Namelijk een interessant onderzoek van de gemeente Nijmegen naar 'de effectiviteit van de subsidie aan de openbare bibliotheek'. Nou, een hele mond vol. Een heel rapport ook trouwens.

Maar ik scrollde eens door het rapport. Een goed rapport over hoe je als gemeente de prestaties van de bibliotheek kunt meten. Want gemeenten willen graag output en nog liever maatschappelijke effecten kunnen meten van hun inspanningen.  Maar hoe doe je dat eigenlijk?

En zo stuitte ik op bovenstaande tabel op pagina 30 van het onderzoek.

Tja, het staat er echt: bibliotheekleden zijn gewoon betere burgers! Ze zijn maatschappelijk actiever, geven meer aan goede doelen en zijn liever voor hun buren. In lezingen vertelde ik wel eens dat bibliotheekleden het typische 'giro-555-publiek' is. Mensen die je graag helpen als je ziet dat het even minder gaat. En dat je als gemeenschap gebruik kunt maken van die kracht: als taalmaatje, als vrijwilliger bij de VoorleesExpress of als begeleider bij een iPad-caf├ę.

Niet alleen de hoger opgeleide linkse elite...
Vraag is natuurlijke nog wel wat oorzaak en gevolg is. Worden we beter doordat we naar de bibliotheek gaan of komen de betere burgers vaker in de bibliotheek? Een echt antwoord komt er niet maar de onderzoekers verwijzen nog wel naar de bijlagen. Want wie hier nu zou zeggen dat alleen de hoogopgeleide en goede verdienende elite deze kenmerken vertoont komt bedrogen uit. In elke categorie leeftijd, sociale klasse en  opleiding scoren bibliotheekbezoekers beter dan niet-bibliotheekbezoekers. Daarmee is het causale verband er nog niet maar het geldt zeker niet alleen voor middelbaar of hoger opgeleiden. Ook lager opgeleiden en mensen uit een lager welstandsklasse vertonen een positief onderscheid.

Hoewel het onderzoek uit Nijmegen al weer uit 2015 is, is het interessante kost voor iedereen die wel eens met de gemeente om tafel zit over de prestaties van de bibliotheek.

En voor alle anderen: Bibliotheekleden zijn gewoon 'betere burgers'.

Voor wie in nog meer onderzoek ge├»nteresseerd is: in een eerdere blogpost verwees ik naar dit Amerikaanse onderzoek waar soortgelijke uitkomsten in te vinden zijn. 

Geen opmerkingen: