maandag 23 januari 2017

Over mentale drempels en spelend leren


Wie me een beetje kent, weet dat ik nog wel eens fotografeer. Als hobby. Gewoon omdat ik er lol aan beleef om iets moois te creëren. Een mooie combinatie tussen techniek en kunst. Een snijvlak wat met nog steeds fascineert. De afgelopen jaren fotografeerde ik steeds vaker mensen. En om eerlijk te zijn: dat vind ik nog steeds spannend. Daar zitten twee componenten aan. Op de eerste plaats ben je ook bij het maken van portretten ongelofelijk aan het hannesen met je techniek en je licht. En tegelijkertijd wil je degene die je vastlegt gerust stellen en meenemen in het beeld dat je maakt. Maar het is een fantastische kick als het lukt om dat beeld ook echt te maken en ik heb er ook al best wat mensen blij mee kunnen maken. Het is een mooie mentale uitdaging.

Maar alles bij elkaar blijf ik echt een amateur. Ik heb niet de beste camera en niet de beste spullen maar ik heb er wel lol in.

Met m'n stoute schoenen aan meldde ik me dan ook aan voor een cursus studiofotografie van Mich Buschman. In fotoland best een bekende naam als redacteur van het fotoblad Focus. Vooral als het om technische zaken gaat is hij denk ik wel één van de mensen die je in Nederland het beste kunt hebben.  En hoewel ik best wel wat technisch onderlegd ben, ligt daar toch nog wel mijn zwakke punt.

En zo belandde ik tussen een groep semi-professionele fotografen die van Mich wel wat kneepjes wilden leren. Een ochtend met wat techniek en een middagdeel waar samen met een model geoefend werd. In het ochtenddeel was ik zelf ook één van de modellen. Hierboven zie je dan wat je als model ziet.  Raar hoor, als iedereen zo naar je zit te loeren. Het resultaat - door Mich Buschman - zie je hieronder. Misschien niet spectaculair maar wel gebalanceerd belicht.

In het middagdeel mocht je soms ook zelf aan de slag maar ik merkte dat ik met zoveel mensen om me toch wat opgelaten voel. Toch heb ik wel veel geleerd over lichtval en hoe een studio werkt. Ik was vooral verbaasd over hoeveel apparatuur je kunt gebruiken. Dan doe ik het met mijn beperkte set nog helemaal niet zo gek.

En tja, zet fotografen bij elkaar en het gaat veel over allerlei technische vergelijkingen zoals  auto-liefhebbers alle details van alle auto's kennen. Daar heb ik wat minder mee maar ik zie ook wel dat je een bepaalde technische kennis nodig hebt om artistiek te kunnen maken wat je graag wilt.

Wie een keer op foto wil (of een foto van een ander wil), mag zich melden. Voor mij een uitdaging en voor jou misschien ook wel.

Wie eerdere foto's van wil zien die ik maakte: klik hier, of hier, of hier, of hier.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi werk! Ik hoop voor je dat je veel aanmeldingen krijgt; het is leuk om te oefenen met verschillende gezichten en houdingen.
Irene Annegarn

Mark Deckers zei

@Irene: dankjewel.