dinsdag 17 januari 2017

Een nieuwe generatie catalogi?


Nadenken over een goede interface naar je catalogus. Ik herinner me tijden dat we daar middagen druk mee konden zijn. Wat moest waar? Hoe zochten gebruikers? Waar klikken ze op? Het kan aan mij liggen maar volgens mij is die aandacht wel wat verslapt. Sterker nog, sommige nieuwe catalogi vind ik zelf geen verbetering ten opzichte hun voorgangers. We hebben de ebooks misschien nu ook in onze catalogus zitten maar zijn we er in hoe we presenteren of zoeken op vooruit gegaan?

Via via werd ik gewezen op bijgaande filmpje van Erik Vlemmix. Het filmpje hoort bij de master thesis van Erik 'Public Library Exploration' voor de design academy in Eindhoven. In tijden waarin de hegemonie van Google en Facebook alomvattend lijkt, vond ik dit toch wel een aardige om nog weer eens na te denken: waar staan wij eigenlijk met onze eigen zoekinterface?

Ik geef hem graag even mee als u uw gedachten er weer eens over wilt laten gaan of als stimulans om er toch maar weer eens beter naar te gaan kijken.

2 opmerkingen:

Peter zei

Ja, zo mooi. Ik zou de hele dag niets anders doen dan boeken uitzoeken. Aan lezen zou ik amper meer toekomen :-).

In theorie mogelijk. En de NBC+ zou een geweldige basis zijn. Maar gaan we de enorme inspanning hiervoor(qua redactie-uren en vooral financieel)wel aankunnen - aan w├Čllen?

Alles moet toch goedkoper en zakelijker?

Peter

Mark Deckers zei

@Peter: ja, dat werk zie ik ook wel. Je zult dus slim moeten koppelen naar mijn gevoel. Als Google zichzelf met afbeelding al kan leren wat wat is, dan moet dat met zo'n systeem toch ook kunnen. Zou leuk zijn als het ons op dat vlak een keertje meezit en het plotseling sneller gaat dan verwacht.