woensdag 12 oktober 2016

Elk gelezen boek is een verrijking van je DNA..


Op de site Brainpickings verscheen een prachtig verhaal van de hand van Storm Reyes. Een verhaal dat ik ondertussen ook al vaker gedeeld zag worden op sociale media. Ze groeide op in een migrantenkamp en werkte al op vroege leeftijd. Onvermijdelijk lijkt ze de geschiedenis van haar ouders te gaan volgen: arm, met weinig perspectief en aan de rand van de samenleving.

Dat verandert als ze in aanraking met de bibliobus. Het verhaal verschijnt in een boek en het bedrijf StoryCorps maakt er deze animatie van. Ondertussen is Storm Reyes bibliothecaris in een bibliotheek.

Voor mij is dit niet het eerste verhaal dat deze invloed van bibliotheken verteld. Vraag maar eens rond in uw omgeving. Ook vandaag worden er in Nederlandse bibliotheken ongeveer 350.000 boeken geleend. Als 1% van deze boeken een belanrijke rol speelt in iemands leven, is vandaag het leven van 3.500 Nederlanders veranderd door de bibliotheek. Vandaag, morgen, overmorgen, volgende week, volgende maand, volgend jaar.

Elk gelezen boek is een verrijking van je DNA, wat ik je brom.  Noem het genetische manipulatie. We doen het al decennia en volledig legaal.

Met dank aan Marian Koren voor de attendering.

Geen opmerkingen: