vrijdag 17 juni 2016

Jos en Mark maken een filmpje en gaan in de wetenschap.... U ook?Ok, hieronder staat een lange tekst...  Maar weet u wat. Kijk eerst maar dat filmpje van twee minuten hierboven.

Op zaterdag 1 en zondag 2 okober is in Nederland het Weekend van de Wetenschap.  Een weekend waarbij tal van bedrijven en science centra's hun deuren openen om een kijkje achter de schermen te nemen. Een succesvol evenement want in het afgelopen jaar namen 143.000 mensen deel aan activiteiten.

Bij het bibliotheekcongres afgelopen jaar sprak Amito Haarhuis, adjunct directeur van NEMO. Naar aanleiding van zijn presentatie werd wel getwitterd dat bibliotheken meer met science centra zouden kunnen doen. Want allebei verspreiden we informatie en beide doen we dat niet meer op de klassieke manier. Bibliotheken lenen niet meer alleen boeken uit maar organiseren ook activiteiten.  En musea zijn allang niet meer alleen maar bewaarplaatsen van oude spullen en hebben zich getransformeerd met beleefplekken die science centra heten.

Bij een tweet alleen is het niet gebleven. Actieve collega's bij de KB, NEMO en de Vereniging voor Science Centra hebben de handschoen opgepakt. En de eerste activiteit is om bibliotheken te betrekken bij het Weekend van de Wetenschap.

Zin om mee te doen? Dan biedt de KB aan om je te ondersteunen met tips, een aanpak en met contacten met andere bibliotheken. Wat zou jouw bibliotheek kunnen doen met wetenschap? Vind je het misschien leuk om een pop-up-wetenschapper in huis te halen? Wat het beste werkt in jouw bibliotheek, weet je echt zelf het beste maar een paar extra ideeën zijn misschien welkom.

Daarom organiseert de KB op vrijdag 8 juli een workshop in NEMO voor bibliotheken die mee willen doen. Er zijn geen kosten aan deze workshop verbonden en het verplicht je nog niet tot deelname. Hoewel we natuurlijk wel onze verwachtingen hebben. Bovenstaande heren uit het filmpje zullen in ieder geval ook aanwezig zijn om mee te helpen.

Meedoen met die leuke dag op 8 juli? Meld je dan aan via de mail: bibliotheekstelsel@kb.nl

Tot dan!

3 opmerkingen:

Auke zei

Haha, zulke verbaasde koppies wil ik wel in de Bibliotheek tegenkomen...
Mooi initiatief!

Elvira zei


Mooi initiatief! Het sluit helemaal aan bij mijn concept pop-up bibliotheek (zie https://twitter.com/ElviraCaneda/status/674501767623745536) Omdat inderdaad het delen van kennis en toegang tot informatie op een andere manier kan gaan dan alleen via klassieke/nieuwe informatiedragers. De samenwerking tussen instellingen + kracht van de gemeenschap verdienen ook aandacht!

Mark Deckers zei

@Auke: Be there! Lekker dicht bij je huis ook ;-)
@Elvira: Mooie combi inderdaad!