zondag 25 oktober 2015

Turkse verkiezingen


De afgelopen dagen heb ik met genoegen zitten kijken naar de Turkse verkiezingen die zich voor mijn deur afspeelden. Deventer is één van de drie plaatsen in Nederland waar Turken die in Nederland wonen kunnen stemmen. Zo'n 25.000 stemgerechtigden maakten daar gebruik van.

Het was al de tweede keer dit jaar dat dit gebeurde want de regering in Turkije was gevallen. Dus opnieuw zag ik wat er gebeurde: de tentjes werden weer opgezet, de linten werden uitgerold en de tijdelijke politiepost werd geïnstalleerd.

Daarna volgden twee Turkse snackbarretjes en reden er heuse pendeldiensten vanaf een parkeerterrein bij de snelweg. Want hoewel het NS-station er pal naast lag, is met openbaar vervoer komen, niet echt iets voor de Turkse gemeenschap. Op de drukste dagen stond een man Turkse vlaggetjes te verkopen.

Vijf dagen lang stonden er verkeersregelaars omdat verkeer niet op de meest logische plaats mag inrijden vanwege veiligheidsmaatregelen. En hoewel ik niets anders heb gezien dan keurige mensen  die gingen stemmen, stond er toch af en toe een ME-busje.

De mensen die ik sprak kwamen uit heel Oost-Nederland. Sommigen hadden meer dan 100 kilometer gereisd om er te komen. Toen ik zei dat dat best veel werk was om even te stemmen, lachte de Turkse man mij uit. 'Welnee', zei hij 'in Noorwegen moest ie 1.100 kilometer reizen om te stemmen'. Dus Nederland was een makkie.

Ik moet de eerste Nederlander nog zien die even naar Zuid-Frankrijk rijdt om te stemmen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Dit zegt inderdaad voldoende over de Turkse vaderlandsliefde. Voor mij toch 1 van de grootste raadsels van deze tijd. De Nederland vlucht liefst zo ver mogelijk weg en komt niet graag landgenoten tegen. Als er iets Nationaals gebeurt zijn we kritisch en soms bij het negatieve af. Waarom heeft de Nederlander zo weinig vaderlandsliefde? (retorisch)

Mark Deckers zei

@Olaf: welkom hier, volgens mij zag ik je hier nog niet eerder. Gelukkig een retorische vraag.... Want voorlopig worden we toch geen WK voetbal :-)