maandag 5 oktober 2015

Interactieve kaart: Hoe Gelderse bibliotheken zich staande hielden in de crisis: 2006-2014We doen nog een keer wat met cijfers. En dit keer maar eens de Gelderse bibliotheken.

Hoe deden Gelderse bibliotheken het in de crisis? Op sommige plekken is hard bezuinigd. Heeft dit effect gehad op de afstand tot de bibliotheek? In bijgaande twee plaatjes zie je het verschil tussen 2006 en 2014.

Hekkensluiters en koplopers
Toch zit er nog wel enig verschil tussen de verschillende gemeenten. Hekkensluiters zijn de gemeente Buren en Lingewaal met respectievelijk 5 en 4,5 kilometer afstand tot de bibliotheekvesting. Sommige mensen zullen het een saillant detail vinden dat de gemeente die de bilbiotheek met Karmac exploiteert de grootste afstand kent. Dat is echter onterecht. Ook in 2006 was die afstand al zo groot. Het is een groot gebied met slechts weinig bibliotheken.

Koplopers zijn overigen de gemeente Doesburg en de gemeente Hattem. Beide met 1,2 kilometer afstand. Beide gemeenten met een relatief klein oppervlak.

Overijssel: minder differentiatie
Anderhalve week geleden publiceerde ik een soortgelijk overzicht van de Overijsselse bibliotheken. Ook daar bleek dat het Overijsselse bibliotheken tot nu toe goed gelukt is om met vestigingen dicht bij burgers te blijven. In Overijssel is er minder verschil in de spreiding. Koploper in Overijssel is Deventer met gemiddeld een vestiging op 1,0 kilometer. Hekkensluiter is daar Hof van Twente met 2,7 kilometer.

Geen opmerkingen: