maandag 27 oktober 2014

De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid


Op 1 oktober opende er in Deventer een hele bijzondere bibliotheek: de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid. Geen gewone bibliotheek maar een bibliotheek die op een bijzondere manier het verleden en de toekomst van de bibliotheek aan elkaar verbindt.

Nieuwsgierigheid is wat ons drijft...
Nieuwsgierigheid: het is iets heel bijzonders. Zonder nieuwsgierigheid, hadden bibliotheken nooit bestaan. Wie zou nog hunkeren naar verhalen of naar informatie over iets wat je nog niet wist? Zonder nieuwsgierigheid geen poolexpedities, geen ontdekkingsreizen, geen wetenschappelijke doorbraken. Nieuwsgierigheid behoort tot de wortels van ons bestaan.

Met die gedachte zijn de kunstenaars Gonnie Kleine en Alied van der Meer samen met de bibliotheek Deventer gestart met het project de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid. Het gaat om een pop-up-bibliotheek op de plek waar over enige tijd de nieuwe hoofdvestiging van de Bibliotheek Deventer zal komen in het monumentale pand 'La Fontana' aan de Stromarkt.

In de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid staan boeken, LP's, CD's en Dvd's  die gebracht zijn door tal van Deventernaren. Niet zomaar boeken of CD's, nee, één van hun lievelingsboeken. Kijk dus even naar uw eigen boekenkast: welk boek zou dus eigenlijk van u in die bibliotheek moeten staan? Gonnie en Alied vragen u om dat boek, die LP of die CD weg te geven aan de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid.

Het verhaal achter nieuwsgierigheid
Het gaat echter niet om gewoon weggeven. De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid vraagt ook of u uw verhaal wilt vertellen wat bij dit boek hoort. Want het is niet voor niets uw lievelingsboek. Het boek heeft iets betekent voor uw leven, het heeft u geraakt en gevormd. Die verhalen willen we in dit project graag horen.

Die verhalen kunnen worden ingevoerd in de encyclopedie van de nieuwsgierigheid. Na één maand staan daar al tientallen bijdragen in. En met die encyclopedie kunnen mensen weer onderling aan elkaar verbonden worden en kunnen nieuwe activiteiten ontstaan. Wat is er bijvoorbeeld leuker dan om met elkaar nog eens een middag te organiseren met LP's en elkaar de verhalen te vertellen die erbij horen. Over brommers, over verliefdheden, over volwassen worden en ga zo maar door.


Wondermachine
Gonnie en Alied verzamelen die verhalen van nieuwsgierigheid. Twee andere kunstenaars, Camiel Voorn en Leon Berenschot maakten speciaal voor deze bibliotheek een kunstinstallatie die passie van mensen verbindt met een analoge digitale kunstvorm. Wie zijn passie invoert in deze machine krijgt via een algoritme een kunstwerk van 0-en en 1-en in geprinte vorm retour. In tweevoud. Uiteraard wordt één exemplaar, zoals het goede bibliothecarissen betaamt, bewaard voor de eeuwigheid.

Nieuwsgierigheid: het heeft ons eeuwen voorgedreven.
Nieuwsgierigheid: dat is wat mensen bij de bibliotheek bracht en wat ze geïnteresseerd maakte voor boeken, LP's, dvd's en nog veel meer.
Nieuwsgierigheid: dat is wat mensen ook in de toekomst naar de bibliotheek brengt maar meer en meer zullen wij mensen met mensen verbinden.

Nieuwsgierig?
Ik neem aan dat u nu zelf nieuwsgierig bent en er eigenlijk direct naar toe wilt. Dat kan. De Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid is geopend op woensdag van 16.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Stromarkt 9, Deventer. En neem natuurlijk één van uw lievelingsboeken, -LP's, CD's of dvd's mee en vertel uw eigen verhaal. Meer informatie op de website van de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid en de facebookpagina.

Deze bibliotheek wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van: Provincie Overijssel, STIPP, de NV Maatschappelijk Vastgoed en Bibliotheek Deventer

Geen opmerkingen: