donderdag 9 oktober 2014

Waar geld valt te verdienen, wordt gezwendeld...


De afgelopen week collecteerde de Dierenbescherming. Ik gaf een kleine donatie en ontving als tegenprestatie een bedankkaartje: een kraskaart die je moet invoeren op de site www.nederlandbedankt.nl.

Op een regenachtig moment waarop ik al mijn administratie afhandel ga ik met mijn kraskaartje naar de site. Een vrolijke website waar je in maar liefst drie stappen weet of je prijs hebt!

Stap 1: vul uw code in. Tot zover niks geks.

Stap 2: vul uw gegevens in. En hier begin ik nattigheid te voelen. Ik besluit het privacystatement te lezen. Privacystatement: het doet vermoeden dat dat gaat over het waarborgen van je privacy. Niks blijkt minder waar te zijn.

Wat citaten uit het privacystatement:
Bij het gebruik van de websites en/of de diensten van de Goede Doelen Loterijen kunnen uw persoonsgegevens (al dan niet door derden ingeschakeld door de Goede Doelen Loterijen) worden verwerkt. Ook wordt u bij inschrijving voor deelname aan de Goede Doelen Loterijen gevraagd om uw naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geslacht, bankrekeningnummer, (mobiel) telefoonnummer en e-mailadres op te geven. Ook kunnen de Goede Doelen Loterijen gebruik maken van extern aangekochte bestanden met persoonsgegevens van potentiële deelnemers....

Uw persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt voor de hieronder genoemde doeleinden. De Goede Doelen Loterijen kunnen gebruik maken van de diensten van derden die als bewerker in hun opdracht uw persoonsgegevens kunnen verwerken. Indien u ingaat op een gezamenlijke actie van de Goede Doelen Loterijen en een partner van de Goede Doelen Loterijen kunnen wij uw persoonsgegevens, die bij deelname aan de actie worden verwerkt, doorgeven aan deze partner.

De Goede Doelen Loterijen (of door hen ingeschakelde partners en/of bewerkers) kunnen uw gegevens gebruiken voor de volgende doeleinden:
  1. het uitvoeren van loterijen, toegevoegde spellen en andere acties verband houdende met de bedrijfsomschrijvingen van de Goede Doelen Loterijen;
  2. promotionele doeleinden;
  3. testdoeleinden;
  4. beheren van gegevens van (potentiële) deelnemers en oud-deelnemers;
  5. (digitale) verzending van uitslagen, aanbiedingen, nieuwsbrieven en overige informatie inzake doelstellingen van de Goede Doelen Loterijen; en
  6. uitvoering van analyses, daaronder begrepen datamining.
25 Cookies
Verder wijst het privacystatement op het plaatsen van 25! cookies op u computer. En zo gaat het statement nog even verder. U snapt: ik heb wel even genoeg van Nederlandbedankt.nl. Mijn kaartje vindt u hierboven, de code is nog ongebruikt. Grijp uw kans!

Als u denkt: dit is juridische taal die we bij elke organisatie tegenkomen, dan moet ik u teleurstellen. Als u geïnteresseerd bent, adviseer ik u het privacy statement van bijvoorbeeld de Bibliotheek Kennemerwaard eens naast bovenstaande privacy statement te leggen. Het verschil is levensgroot.

Begin 2014 werd dit bedrijf en een aantal andere bedrijven al eens flink veroordeeld door het bij voortduring schenden van privacyregels en kreeg een boete van € 845.000,-. Ik zal u vertellen dat die boete veel groter is dan het prijzenpakket dat u op de kaart aantreft. Met andere woorden: uw gegevens zijn gouden handel.

Tussen dieren en piraten
En dat alles naar aanleiding van een kleine gift aan de dierenbescherming. Zo ziet u maar: waar handel is, wordt gezwendeld. Dat geldt voor dieren dus even hard als voor privacy. De Partij voor de Dieren haalde twee zetels bij de Kamerverkiezingen. De Piratenpartij, die opkomt voor dit soort ongein,  bleef buiten de kamer. Wellicht dat de Piratenpartij volgend jaar ook maar eens een collecte moet houden. Met ander bedankkaartje uiteraard.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank voor de waarschuwing! Ik wilde net gaan invullen.

Mark Deckers zei

@anoniem: graag gedaan! Was het weer de dierenbescherming?

Gerda zei

hartelijk dank voor je bericht want ik wilde hem invullen maar zag jouw reactie het eerst. Blij mee want ik baal van alles wat je hebt uitgevonden. Geen bijdrage meer van mij.
Wat een walgelijke vertoning! en hiermee bereiken ze het tegendeel van wat men had willen bereiken. Ik haak af.

Mark Deckers zei

@Gerda: Ik draag de dierenbescherming nog steeds een warm hart toe. Als ze collecteren blijf ik dus gewoon geven. Het voorbeeld toont aan hoe slecht het is gesteld met privacy maar ook hoe makkelijk wij onze gegevens weggeven. Want hoe vaak klikken wij niet achteloos dat wij akkoord zijn met de voorwaarden? Het goededoelenvoorbeeld is helaas geen uitzondering.

Unknown zei

Dank je wel voor je tip, ik wilde het net in gaan vullen, maar ben blij dat ik eerst jou melding heb gelezen, Gr. Tanja

Mark Deckers zei

@Tanja: graag gedaan.

Unknown zei

zag je reactie van dieren bescherming : als dank voor mijn steun krijg ik iets terug... inderdaad maar dit ook bij Ikea cadeaubonnen winnen,, en als je niet vinkt dan nog word je overspoeld met telefoontje en post. Ik vul allang niet in, ook niet via Facebook win kansen.pure verlakkerij.
Maar toch wel erg jamnmer dat het zo moet gaan.

Mark Deckers zei

@atelier merlijn: graag gedaan.

Anoniem zei

De dierenbescherming heeft het toch niet nodig om prijzen uit te delen!!!!!
De echte dierenliefhebber geeft toch wel

Mark Deckers zei

@anoniem: ergens op een marketingafdeling bedacht iemand dat dit een goede zet zou zijn...

Unknown zei

Dat moet de dierenbescherming de volgende keer maar niet meer doen.
Laat ze iets leuks verzinnen, niet deze overlevering aan reclame gekmakerij.
Bedankt Mark voor de waarschuwing.
Hans

Unknown zei

Het meisje van de collecte deelde nog even netjes mede dat ik ook zonder persoonlijk gegevens in te vullen mijn lot kon checken.
Nu de blog van Mark (gelukkig) eerst te hebben gelezen, hoeft dit voor mij niet meer. Bedankt Mark!

Anoniem zei

Bedankt voor het uitzoekwerk!

Ik heb ook de voorwaarden van De Partij voor de Dieren gelezen ;) - zij hebben hier niets mee te maken. Die vergelijking raakt kant noch wal.

Mark Deckers zei

@anoniem: de partij voor de dieren heeft niks met deze actie te maken. De vergelijking die aan het eind wordt gemaakt ging over de rechten van dieren waar de partij voor de dieren terecht voor opkomt en de rechten rond privacy waar de piratenpartij voor opkomt. Zij hebben inderdaad niks met de actie te maken en dat heb ik ook niet gezegd.

Unknown zei

Doneert al jaren,en in een boekje wat ik steeds ontvangt viel het kaartje uit, ik dacht jee krijgen alle mensen die dit doel steunen ook een keer verwent even kijken dacht ik, wilde net de code invoeren en zag uw bericht staan.......ik denk dat ik maar eens gaat stoppen met doneren want nu heb ik toch het gevolijkt met deze zwendelarij dat ik naar de directeur doneert zoals al's zo vaak al werd beweerd.